A Big Mac index szerint gyenge a forint

Vágólapra másolva!
Az Economist Big Mac-indexe alapján a venezuelai bolívar a világ legdrágább devizája, míg a forint kissé alulértékelt. A dollárárfolyam alapján Indiában a legolcsóbb a hamburger.
Vágólapra másolva!

Az Amerikában átlagosan 4,37 dolláros Big Mac Magyarországon 3,82 dollárnak megfelelő összegért kapható, míg Venezuelában 9,08 dollárért - derül ki az Economist szerdán közölt, legújabb Big Mac-indexéből, amely azt vizsgálja, hogy hol mennyibe kerül a mindenhol ugyanazon alapanyagokból készült szendvics.

A hetilap 1986 óta számolja a mutatót, amely az alapján hasonlítja össze az egyes országok áruinak és szolgáltatásainak az árát, hogy hol mennyibe kerül a McDonald's Big Mac szendvicse. Az index azon alapul, hogy az árfolyamoknak elvileg tükrözniük kellene a belföldi árszinteket, azaz a devizapiaci áraknak és a pénz belső vásárlóértékének nem szabadna eltérniük egymástól.

A legújabb Big Mac-index ugyanakkor azt mutatja, hogy a vizsgált 56 ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva széles sávban alul-, illetve felülértékeltek. A legdrágább hely dollárban számolva Venezuela, a legolcsóbb pedig India. Sokáig Svájc vezette a rangsort, de most leszorult a negyedik helyre, Venezuelát ugyanis Norvégia és Svédország követi a legdrágább, illetve leginkább felülértékelt valutájú országok listáján. India hagyományosan az utolsó helyen áll, ott egy Big Mac csak 1,67 dollár.

A forint a Big Mac index alapján alulértékelt. Nálunk egy hamburger az index alapjául szolgáló átlagár alapján 830 forintba kerül, ez 3,82 dollárnak felel meg, és 190,04 lenne az a dollár-forint árfolyam, amely vásárlóerő-paritáson kiegyenlítené a magyar és az amerikai Big Mac árát. A jelenlegi dollárárfolyam 217 forint.