Vágólapra másolva!
Kétmilliárd fontos költségcsökkentést tervez a brit Barclays a kedden publikálásra kerülő új stratégia keretében, tudta meg az FT. Ez igen jelentős összegnek számít, hiszen éves szinten mintegy 10 százalékos nadrágszíjhúzásnak felel meg. A lépések elsősorban a befektetési banki területet fogják érinteni, ahol kétezer ember munkahelye lehet veszélyben.
Vágólapra másolva!

A Barclays új stratégiája méretes költségcsökkentési terveket fogalmaz meg, kétmilliárd fontot szeretnének lefaragni az éves szinten 20 milliárdra rúgó költségekből. Az új tervek hatásait elsősorban az ázsiai befektetési banki részleg fogja megérezni, de Európában - főleg az olaszoknál - a lakossági és kereskedelmi banki részlegek is érintettek lehetnek.

A költségcsökkentések egyik eszközeként a befektetési banki területről kétezer embert fog elküldeni a Barclays, de egyéb szegmensekben is dolgozók ezreinek lehet veszélyben a pozíciója. A konkrét tervekről holnap tudhatunk majd meg többet, hiszen a bank vezérigazgatója ekkor fogja publikálni a stratégia sarokköveit.

Az augusztusban kinevezett Antony Jenkins célja a Barclays pénzügyi eredményeinek javítása mellett a bank etikai értékeinek kifényesítése. Ennek részeként azt tervezi, hogy a befektetési banki tevékenységet kivonja olyan vitatott megítélésű területekről, mint például az agrárpiaci nyersanyagok kereskedelme. A lapnak nyilatkozó forrás azonban a várható átalakításokat inkább műtéti beavatkozásként aposztrofálta, hiszen nem kerül sor bizonyos szegmensek egészben történő leválasztására.

A vezérigazgató várhtóan nem fog új tervvel előállni az elérendő sajáttőke arányos megtérüléssel kapcsolatban, vagyis továbbra is az lesz a cél, hogy a jelenlegi 11,5 százalékos szintet meghaladják. Mivel a banknak a brit hatósági szabályok értelmében további tőkepotlásra lesz szüksége a követelmények teljesítéséhez, a befektetők ezzel kapcsolatban is számítanak részletekre a menedzsmenttől.

A Barclays árfolyama Londonban