Mégsem vonul ki Spanyolországból a skandináv viking

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy mégsem értékesíti spanyol egységét a finn-svéd TeliaSonera telekommunikációs cég. Ennek ellenére igen aktív volt eszközeinek értékesítésében a társaság, a MegaFon és a Kcell parkettre vezetése mellett egyik norvég operációjától is megvált a TeliaSonera az adósságállománya csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

Felhagyhat spanyol leányának, a Yiogo-nak az értékesítésével a finn-svéd TeliaSonera telekommunikációs cég írja a telekommunikációs hírekben igencsak jártas telecompaper.com az ügylethez közel álló forrásokra hivatkozva. A történtek hátterében az állhat, hogy az eladó nem tudott megállapodni a vevőkkel a vételárról.

A Reuters korábban megjelent információi szerint a skandináv telekomcég mintegy 1 milliárd eurót szeretett volna a negyedik legnagyobb spanyol távközlési cégben meglévő részesedéséért cserébe. A potenciális vevők között a Vodafone, a France Telecom és a Telefónica neve is felmerült. A Yiogo 3,3 millió ügyfelével 5,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a spanyol telekommunikációs piacon.
Az ügylethez közel álló forrás információi szerint további hátráltató tényező volt, hogy a Yiogo-nak vissza kellet volna adnia a 3G licenceit abban az esetben, ha a vevő már rendelkezik vele.

A TeliaSonera ennek ellenére közel sem volt tétlen 2012-ben, ugyanis a második legnagyobb orosz és a legnagyobb kazah telekomcég tőzsdére vitele mellett nemrégiben értékesítette egyik norvég leányát, a NextGenTelt mintegy 108 milliárd dollárért. A MegaFon IPO-jából közel 1,3 milliárd dollár, míg a Kcell parkettre viteléből 525 millió dollár bevétele keletkezett a cégnek, melyet adósságállományának csökkentésére fordíthat.

A TeliaSonera idei teljesítménye nem nevezhető túl kecsegtetőnek, miután a telekompapír árfolyama 2 százalékot csökkent az év eleje óta. A nemrégiben debütáló leányai viszont jól teljesítettek, a MegaFon a 20 dolláros kibocsátási árhoz képest 18, míg a Kcell a 10,5 dolláros kibocsátási árhoz képest 12 százalékot emelkedett.

TeliaSonera (Nasdaq OMX Helsinki)

Forrás: [origo]

MegaFon (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Kcell (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]