December közepére lesz elfogadott költségvetés

Vágólapra másolva!
Az első változatban már a nyáron összeállított költségvetést december közepére fogadhatja el az Országgyűlés az NGM szerint. A kormány devizakötvény-kibocsátásra készül, és nagy tartalékok tervezésével pótolná a késő IMF-megállapodás jótékony hatását.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi tervek szerint december közepére lesz elfogadott költségvetése az országnak - közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki online tájékoztatón.

A kormány 102 milliárd forint kiadáscsökkenést tervezett 2013-ra abból, hogy a tervezett IMF/EU-megállapodás hatására csökkennek az államadósság törlesztésének kamatkiadásai, a megállapodás azonban késik, az idén biztosan nem lehet rá számítani. Banai Péter Benő erről azt mondta, hogy a jövő évi kamatkiadások várhatóan sokkal kedvezőbben alakulnak, mint ahogyan azzal a költségvetési tervezés korábbi szakaszában számoltak. A megállapodás kamatcsökkentő hatásának kiesése így kevésbé jelentős. Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetést nagy tartalékokkal tervezi a kormány, hogy a 2,7 százalékos hiány mindenképpen teljesíthető legyen.

Közölte, hogy a kormánynak szándékában áll nemzetközi piacokon devizakötvényt kibocsátani. Azért van erre szükség, hogy a lejáró államadósság miatti finanszírozási igényt a forintpiac túlzott megterhelése nélkül lehessen biztosítani.

A november elején esedékes jelentős devizatörlesztések ugyanakkor már rendben lezajlottak, a jegybanknál levő Kincstári Egységes Számláról vásárolt az állam devizát.

Arra a kérdésre, hogy 2012-ben mekkora bankadóbevétellel számol a kormány, a helyettes államtitkár azt felelte, hogy eddig 101 milliárd forintot írtak le a bankok a pénzügyi szervezetek különadójából, így 2012-ben 80 milliárd forint bevétellel számol a kormány. 2013-ban 144 milliárd forint a pénzügyi szervezetek különadójából tervezett bevétel, ami azért tér el a korábbitól, mert a biztosítók új adója kiváltja a bankadó rájuk eső részét.