Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A spekulatív kategóriába rontotta le csütörtökön a Sony és a Panasonic hitelbesorolását a Fitch Ratings.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő intézet a Sony besorolását három fokozattal, BBB mínuszról BB mínuszra szállította le, a Panasonicét pedig két fokozattal BBB mínuszról BB-re rontotta, ezzel a két cég a bóvli kategóriába került. Mindkét minősítéshez negatív kilátást csatolt a Fitch.

A Sharpot már november elején a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriába sorolta a hitelminősítő. A hajdan legendásan erős és nyereséges japán elektronikai óriásvállalatok botladoznak, mert a válság miatt zuhant a szórakoztató elektronikai cikkek iránti kereslet, egyre nagyobb versenyt támaszt az Apple és a Samsung, a túlértékelt jen fékezi az exportot, és a kínai piac felvevőképessége is csökken. Kínában az utóbbi hónapokban még az is visszavetette a keresletet, hogy a kiéleződött szigetvita nyomán a hazafias kínai fogyasztók tömegesen bojkottálták a japán termékeket.

A három óriásvállalat az előző pénzügyi évben összesen 20 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. A Panasonic a múlt hónapban jelezte, hogy a márciussal végződő pénzügyi évben 10 milliárd dollár veszteségre számít, igaz, jórészt egyszeri tételek miatt.

A Sony szerény működési eredményt mutatott fel a július-szeptemberi negyedévben, és a folyó pénzügyi évben 1,63 milliárd dolláros nyereséget vár, de ebben szintén nagy szerepe van egy egyszeri tételnek, a vegyipari üzletág eladásának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről