Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Beszakadt a Mol Sanader ítélete után

Vágólapra másolva!
Kedvezőtlenül reagált a Mol árfolyama a Sanader-ítélet bejelentésére, rövid idő alatt 2,7 százalékot zuhant a vállalat részvényeinek értéke. Fél 11-re megállt az esés 17 580 forintnál.
Vágólapra másolva!

Meredeken zuhanni kezdett a Mol részvényeinek árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, miután a zágrábi bíróság első fokon bűnösnek találta Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt az ellene folyó korrupciós perben. A Reuters tudósítása szerint a bírásóság kimondta, hogy Sanader kenőpénzt fogadott el a Moltól.

A Mol részvényeit a Budapesti Értéktőzsdén fél 11-körül 17 580 forinton jegyezték a reggeli 18 150 után. Ez 2,7 százalékos csökkenésnek felel meg.

10 év börtönre ítélték Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt kedden Zágrábban abban a két, egy eljárásban egyesített ügyben, amelyben a vád szerint a volt horvát kormányfő kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo banktól egy állami kölcsönfelvétel tető alá hozásáért, majd évekkel később a Moltól is az INA olajcég tulajdonrészének megvásárlásáról szóló szerződés megkötésekor.

A bíróság kimondta, hogy Sanader bűnös mindkét ügyben. A Hypo-ügyért 3 és fél, a Molért 7 és fél évet rótt ki rá, együttesen azonban tíz év börtönre ítélte a politikust. A Mol-ügyben azért, mert visszaélt a hatalmával, és a pártja elnökségét, illetve a kormány tagjait is meggyőzte, hogy a Mol átvehesse a "kiemelten fontos nemzeti vállalat", az INA irányítását. Sanader bűnös, mert "átadta az INA irányítását a Molnak": a kormány ülésén előterjesztette a Mol követeléseit, és keresztülvitte saját javaslatait. Eközben "valótlanul hivatkozott arra, hogy a szerződések Horvátország érdekeit szolgálják".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről