Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az idén kimenteni tervezett 5000 fő alatti települések a 2012-es költségvetésbe épített tartalékokból kaphatnak segítséget. A költségvetés uniós hiánya ettől azonban nem változik.
Vágólapra másolva!

Az 5000 fő alatti kistelepülések adósságát az idénre tervezett tartalékok felhasználásával rendezné az állam - írta a Magyar Nemzet a Fidesz egyik vezető politikusától szerzett információja alapján.

Tállai András önkormányzati miniszter szerdán jelentette be, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságának egy részét úgy, hogy az 5000 fő alatti települések adósságát vissza nem térítendő támogatás formájában fizeti. Erre 95-100 milliárd forint szükséges, a Magyar Nemzet szerint erre a 100 milliárdos általános tartalék és a 170 milliárdos országvédelmi tartalék maradéka adhat fedezetet. Van még 98 milliárdnyi kamatkockázati tartalék is.

Az 5000 fő feletti településeket csak jövőre, június végéig mentené ki az állam. Az ő adósságukat 40-70 százalékban vállalnák át attól függően, hogy az átlagoshoz képest mennyi iparűzési adót szednek be. Ezen települések adósságának a kamat- és tőketörlesztését vállalná magára az állam, amely évi 50-100 milliárdos tehertől mentesítené az önkormányzatokat.

A költségvetés uniós elszámolású hiánya az adósság átvállalásától nem változik, mert ami az állam számára kiadásként jelentkezik, az megtakarítás az önkormányzati alrendszerben.