Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elgázosítaná a tyúkokat az unió

Vágólapra másolva!
Az állatok elkábításáról szóló uniós határozat okozhat komoly kiadást a magyar baromficégeknek, akiknek a brazil export miatt is fájhat a fejük.
Vágólapra másolva!

A tojótyúkok ketreccseréje után újabb milliárdos, a termelés hatékonyságán nem javító beruházásra kényszerülhet a hazai baromfiipar - kérdés, hogy mikor - írja a hétfői Napi Gazdaság.

Egy nem kötelező uniós határozat szerint ugyanis 2013-tól a baromfi-vágóhidakon a gázzal kell elkábítani az állatokat. A magyar termelők erre nem készültek fel, nincs olyan üzem, amely alkalmas lenne a gázosításra. A magyar vágóhidak elsősorban árammal végzik az állatok vágás előtti elkábítását - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. A legjelentősebb versenytársnak számító német, holland és dán vágóhidak 65-70 százaléka már alkalmazza a technológiát.

A lap szerint, ha az EU kötelezővé teszi az a gázos kábítás alkalmazását alkalmazást, néhány éves türelmi időt, derogációt kell kérnie a magyar ágazatnak. A technológiai átállás miatt a baromfiszektorba milliárdos beruházásra lesz szükség, ugyanis nem csupán a kábítósoron kellene új berendezéseket telepíteni, hanem a vágóhidakat is is át kellene alakítani.

A magyar baromfiiparnak, vele együtt a teljes uniós ágazatnak a gázos kábítási technológia mellett a más problémája is van, mert világ egyik legnagyobb exportőre, Brazília nemrégiben a vágóhídi termelés 5 milliárd dolláros támogatásáról döntött. Ez kilónként 0,2 euró, vagyis 55-60 forint támogatást jelent, ami a jelen tőkehiányos és takarmánydrágulással, fogyasztáscsökkenéssel sújtott helyzetben behozhatatlan előnyt jelent a brazil cégeknek - fogalmazott Csorbai Attila. Az Európai Baromfi-feldolgozók Szövetsége emiatt uniós beavatkozást sürgetett, egyúttal jelezte, hogy Brüsszelnek meg kellene vizsgálnia, ezzel a támogatással Brazília megsértette-e a közösséggel kötött szabadkereskedelmi megállapodás irányelveit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről