Az év legnagyobb IPO-jára készül Lengyelország

Vágólapra másolva!
A lengyel állam a negyedik negyedévben kívánja piacra dobni a ZE PAK villamosenergia-termelő cégben meglévő 50 százalékos részesedését.
Vágólapra másolva!

2011 júniusa óta a legnagyobb IPO lehet a lengyel parketten a PAK piacra lépése, anno a szénbányászattal foglalkozó JSW-t értékesítette az állam 5,37 milliárd zlotyért. Az elemzői értékelések igen széles skálán mozognak, a legkonzervatívabb becsléssel az Ipopema állt elő, az elemzőház szerint legrosszabb esetben 1,67 milliárd zloty érhet a cég. A 49 százalékos tulajdonos Zygmunt Solorz-Zak milliárdos az IPO-n 50 százalék plusz egy részvényre kívánja növelni részesedését a vállalatban.

A ZE PAK jelenleg a lengyel villamosenergia-termelés 6,9 százalékát adja. 2011-ben 10,1 TWh villamosenergiát állított elő, melynek 96 százalékához lignitet használt fel. A vállalt két bányával rendelkezik, ahol tavaly 13,8 millió tonna lignitet bányásztak.

Lengyelország 2012-re 10 milliárd zlotys privatizációs bevételt tervezett, melyből már csupán 2,13 milliárd zloty hiányzik. A cél eléréséhez a ZE PAK mellett az ingatlanipari Grupa PHN-ben meglévő részesedését is értékesíteni kívánja még idén a lengyel állam.