Dinnye, fagyi mellé kérj nyugtát

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal arra buzdít közleményében, hogy mindenki kérjen nyugtát, számlát, aki valahol vásárol valamit, vagy valamilyen szolgáltatást igénybe vesz. Végső esetben pedig várja az állampolgári bejelentéseket is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Vágólapra másolva!

A sült halról, jégkrémről, sörről sokan csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett "pincérblokkot" adnak, amit a hozzá nem értő szem szabályosnak vél - írja a NAV. A szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése, így végül is kevesebb pénzt oszthat szét az állam, a közös kiadások finanszírozására kevesebb pénz áll rendelkezésre. Ennek elkerülése érdekében kéri a NAV az állampolgárok segítségét.

Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi (kimondottan igaz ez a nyárra). Ugyanakkor nem állhat minden vendéglátóhely, lángosos vagy piaci árus mellett egy adóellenőr, ezért az adóhatóság azt kéri, hogy mindenki kérjen nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról, és így tovább.

Az eladó köteles nyugtát, számlát adni. A NAV szerint ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül. De sokan kifejezetten azért nem kérnek nyugtát egy nagyobb vásárlásról, szolgáltatásról - például festésről, kocsijavíttatásról -, mert így meg tudják úszni a 27 százalékos áfát, ennyivel olcsóbban kijönnek a felújításból, kocsijavíttatásból.

Az adóhivatal arra sarkall mindenkit, hogy mivel egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével. Arra kérik az állampolgárokat, ha azt tapasztalják, hogy nem kapnak megfelelő nyugtát, akkor azt kérjék az eladótól, majd ha ez után sem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének, úgy a NAV az e témában tett jelzéseket továbbra is fogadja és kivizsgálja.