Indul az egyeztetés a pénzügyi adókról

Vágólapra másolva!
A kormány megkezdi a tárgyalásokat a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról az érintettekkel - írja a Napi Gazdaság. A lap  minisztériumi forrásokból úgy tudja: csütörtökön a bankokkal egyeztet a kormány, és napokon belül találkozik a biztosítókkal.
Vágólapra másolva!

A bankokkal Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, a biztosítókkal Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár tárgyal majd a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról - írja a Napi Gazdaság.

A lap minisztériumi forrásokból úgy tudja: a bankokkal csütörtökön egyeztet a kormány, és napokon belül a biztosítókkal is találkozik. Gyuris Dániel, a Bankszövetség tárgyalódelegációjának vezetője a köztévében azt mondta szerdán, hogy fontos a megállapodás, mert míg a magyarországi bankadó a 17-szerese az európai átlagnak, addig a tranzakciós illetékkel a teher majdnem az 50-szeresére nőne.

Gyuris Dániel szerint ha nem változik a koncepció, további visszaesésre kell készülni Magyarországon. A bankok javaslata úgy csökkentené a pénzintézetekre és az ügyfelekre rakódó terhet, hogy a vállalati készpénzforgalomra is kiterjesztené az illetékfizetési kötelezettséget. A biztosítók azt szeretnék elérni, hogy legalább a kötelező gépkocsi-felelősségbiztosításnál ne változzon a mostani adó.