Hiányolja az ambíciót az eurózóna jegybankelnöke

Vágólapra másolva!
A vártnak megfelelően nem nyúlt az eurókamathoz az EKB, amelynek elnöke nem tett utalást a pénzpumpa esetleges újraindítására. Mario Drgahi szerint az eurózónában a növekedésnek kell a főszerepben lennie.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) jegybankárai csütörtöki ülésükön változatlanul hagyták a december óta rekordalacsony, 1 százalékos szinten lévő irányadó kamatot. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak, a Dow Jones hírügynökség által megkérdezett 47 szakértő tartást várt az eurózóna jegybankjától.

A piacokat nem elsősorban maga a kamatdöntés, hanem Mario Draghi csütörtök délutáni sajtótájékoztatója érdekli igazán. A legfontosabb kérdés, hogy az EKB elnöke utal-e majd arra, hogy a bank az év hátralévő részében a jegybank hajlandó-e további monetáris könnyítésre, ha kiéleződik az eurózóna válsága.

Draghi az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt a múlt héten kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az EKB tervez-e további ösztönző intézkedéseket. Draghi szerint az adatok azt mutatják, hogy az év első negyedében az európai gazdaság alacsony szinten stabilizálódott, de számos bizonytalanság terheli. Ezek közül a legfontosabb, hogy az eurózónában ismét nő a feszültség az állampapírpiacon, és ez továbbterjedhet a reálgazdaságra. Ezzel kapcsolatban Draghi hangsúlyozta, az EKB nem segíti hozzá a bankokat, hogy államkötvényeket vásároljanak fel. A jegybankelnök ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a jelenlegi körülmények között "elsietett lenne" az EKB válságellenes intézkedéseinek leépítéséről, kiszállási stratégiáról beszélni.