Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csúszik a Növekedési Paktum

Vágólapra másolva!
Február végére kellett volna elkészülnie, de még mindig egyeztet a kormány a bankokkal arról, hogy az utóbbiak hogyan vállaljanak részt a gazdaság élénkítésében - tudta meg az [origo]. A bankok szerint a kormánynál pattog a labda.
Vágólapra másolva!

A kormány és a Magyar Bankszövetség tavaly decemberben között megállapodásában a bankszövetség vállalta, hogy 2012. január végéig érdemi hatásvizsgálattal bemutatja a bankok szerepvállalását a gazdasági növekedésben, február végéig pedig meg is állapodnak a pénzügyi szektor szerepvállalásáról. Az úgynevezett Növekedési Paktumot azonban mostanáig sem sikerült véglegesíteni, a bankok a kormányra várnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig további egyeztetésekre van szükség - tudta meg az [origo]. A paktum egyik célja az lenne, hogy a bankok több hitelt adjanak, így segítve a gazdaság növekedését.

"A bankszövetség - a decemberi megállapodásnak megfelelően - előkészítette, és átadta a Növekedési Paktumról szóló javaslatát a kormányzati oldal tárgyaló partnereinek. A javaslat továbbvitele, véglegesítése a lényeges makrogazdasági számok pontos, végső meghatározása után válik lehetségessé. Ez a folyamat következő lépése - amely a kormány feladata. Arról, hogy mikor történik meg, nem rendelkezünk információval" - válaszolta megkeresésünkre a bankszövetség.

Az NGM-től pedig azt az információt kaptuk, hogy "a Növekedési Paktummal kapcsolatban a bankszövetség és a kormány közti tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, annak egyes elemei február végéig kialakultak, míg más elemei további tárgyalásokat tettek szükségessé". "A paktum részletei nyilvánossá akkor válnak, amennyiben azt végleges formájában a kormány jóváhagyta" - szögezték le a tárcánál.

A tavaly decemberi megállapodás jegyzőkönyve szerint a növekedési paktumnak részeként van egy olyan elem is, amelyért a bankok már hosszú hónapok óta lobbiztak. A megállapodás szerint a bankok csökkenthetik a bankadójukat akkor, ha több hitelt adnak a hazai mikro-, kis- és középvállalatoknak 2012. szeptember 30-ig. Akkor is kapnak adókedvezményt, ha több lakáshitelt nyújtanak a magánszemélyeknek, valamint segítik az uniós pályázati támogatással érintett projekteket is. Ez esetben annyival lehet csökkenteni a bankadót, amennyivel a hitelportfólió - a 2011. szeptember 30-i állomány 95 százalékához képest - nő, de a levonások nem haladhatják meg a bankadó 30 százalékát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről