Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Soha nem tartozott ennyivel az állam

Vágólapra másolva!
Januárban minden idők csúcsát megdöntve 49,9 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága, miután az államigazgatás nyakába szakadtak a megyei önkormányzatok, illetve azok számlatartozásai - írja a pénteki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A költségvetési intézmények adósságállománya 49,9 milliárd forintra emelkedett januárban - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból, amelyeket a Napi Gazdaság ismertet. Az adatok az előző hónappal nem összevethetőek, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatók köre jelentősen bővült a megyei önkormányzati költségvetési szervek, valamint a megyei és fővárosi egészségügyi intézmények átvételével - hívja föl a figyelmet a MÁK.

A kincstár csak a lejárt tartozásokat közli - vagyis ezt az 50 milliárd forintot már ki kellett volna fizetniük a szállítóknak vagy épp az adóhatóságoknak. Az eddigi csúcs 42,3 milliárd forint volt - még az önkormányzatok nélkül -, amit tavaly novemberben sikerült az állami intézményeknek beállítaniuk - írja a lap.

A MÁK adatai szerint az összes adósságon belül januárban az állammal szemben fennálló tartozás 5,5 milliárd forint volt, míg a kifizetetlen szállítói tartozások elérték a 44,3 milliárd forintot. A Napi Gazdaság írása szerint a hatvan napon túli tartozások összege 10,8 milliárd forint, és a 49,9 milliárd forint összes adósság alig tizedét, 5,2 milliárd forintot sikerült átütemezniük a közigazgatási intézményeknek.

Az összes adósság 58,9 százaléka, 29,9 milliárd forint jelentkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél. Az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek 5,2 milliárd forinttal tartoznak, a megyéktől átvett egészségügyi intézmények adóssága eléri a 18,4 milliárd forintot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó közigazgatási hivatalok 11,6 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről