Rendkívüli ülésen beszél Matolcsy a költségvetésről a jövő héten

Vágólapra másolva!
Jövő pénteken lesz az ülés, az idei költségvetés tarthatóságáról faggatnák a minisztert.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottsága jövő pénteken, az ülésen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számol be az idei költségvetésről, ahogy azt a Portfolio.hu-nak a tárca megerősítette.

Parlamenti ülésszakon kívül akkor lehet rendkívüli bizottsági ülést összehívni, ha a bizottság legalább egyötöde ezt írásban kezdeményezi - tájékoztatta az [origo]-t Nyikos László, a költségvetési bizottság jobbikos elnöke. A 27 tagú bizottságnak kilenc nem kormánypárti tagja van, ebből nyolcan írásban kezdeményezték az ülést, vagyis megvolt a szükséges húszszázalékos arány - mondta Nyikos, aki szerint ezzel a parlament a kormány feletti ellenőrzési jogát szeretné gyakorolni.

Pár napja épp Nyikos beszélt arról, hogy szívesen megkérdeznék Matolcsyt, vajon tartható-e az idei költségvetés, kibírja-e az év végéig az alig három hete elfogadott törvény. A 2012-es költségvetés tarthatóságát már jó ideje hangoztatja a kormányoldal, azonban a zárószavazás előtt mégis korrigálta a büdzsét. Ennek ellenére a beépített, még mozgósítható tartalék viszonylag kevésnek tűnik (100 milliárd forint szabadon felhasználható, mert 200 milliárdot zároltak), erre az IMF-től kiszivárgott értékelés is tesz utalást.

Tavaly már február elején korrigálni kellett a büdzsét, akkor 250 milliárd forintos zárolást rendelt el a kormány, amit ősszel újabb kiigazítás követett, de még így is az eredetinek két és félszeresére rúgott, az eredetit több mint 1000 milliárd forinttal haladta meg a végleges deficit.