Háromezren ajánlanák fel ingatlanjukat az eszközkezelőnek

Devizaadósság, forinthitel, végtörlesztés, hitelből vásárolt ház
Vágólapra másolva!
A bajban levő devizahitelesek közül legtöbben a fővárosból érdeklődtek a Nemzeti Eszközkezelő kék számán arról, hogy részt vehetnek-e abban a programban, amelynek lényege, hogy ingatlanjukat az állam megveszi, de ők bérlőként a lakásban maradhatnak.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint tavaly október végén már 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes hiteltartozása. A Nemzeti Eszközkezelő (NET) kék számát eddig mintegy háromezren hívták - közölte Ternyák Edit, a társaság szóvivője.

A hívások hozzávetőleg egynegyede a fővárosból érkezik, Pest megyéből a hívások 15 százalékát indították. A hívások mintegy 7 százaléka érkezik Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, illetve Baranya megyéből, hozzávetőleg 5 százalék pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A többi megyéből az arány nem éri el az 5 százalékot.

A kék számon az eszközkezelő munkatársai általános tájékoztatást adnak a törvényben foglalt jogosultsági feltételekről. Azok, akiknek az ingatlanát a hitelező pénzügyi intézmény kényszerértékesítésre jelölte ki, a bankfiókban személyre szabott tájékoztatást is kaphatnak. A NET-programba kerülés első feltétele, hogy a hitelező az ingatlant árverezésre jelölje ki - mondta Ternyák.

Az MTI által megkérdezett bankok már megkezdték azon ügyfelek értesítését, akiknek fedezetként szolgáló ingatlanát kényszerértékesítésre jelölték ki, a megkérdezettek közül csak az OTP Bank árulta el, hogy ez hány ingatlant érint. Az OTP és az OTP Faktoring együttesen 957 ingatlant jelentett a felügyeletnek.

A Nemzeti Eszkezelőről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.