Illegális pálinkafőzésen kaptak egy szeszfőzdét

Szeszfőzde, Nyáregyháza, adócsalás
Vágólapra másolva!
Tizenötmillió forintos bírságra számíthat egy nyáregyházai szeszfőzde, miután ismeretlen eredetű gyümölcspálinkát és cukorcefrét foglaltak le a telephelyén - közölte csütörtökön az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei a napokban váratlan ellenőrzést végeztek a Pest megyei Nyáregyházán, egy kizárólag bérfőzést végző szeszfőzdében. Az ellenőrzés során a pálinkafőzde vezetője úgy nyilatkozott, hogy a bevalláson szereplő készleten kívül máshol szeszt nem tárol, ám a pénzügyőrök úgy döntöttek, tételesen átvizsgálják a helyszínt.

A pincéből és a raktárakból műanyag kannákban és üveghordókban összesen 633,5 liter ismeretlen eredetű szeszes folyadék, érzékszervi vizsgálat alapján gyümölcspálinka, valamint 3600 kg cukorcefre került elő. A termékek származását a főzde vezetője nem tudta igazolni - áll a NAV közleményében.

A pénzügyőrök szerint az adózatlan jövedéki termékek egy részét magánfőzés keretében, másik részét pedig a szeszfőzdében készítették, úgy, hogy a más személyek nevére kiállított bérfőzési lapokon szereplő pálinkákat nem a bérfőzetők részére adták ki, hanem azokat a felelős vezető magánál tartotta, majd lepalackozva kívánta értékesíteni.

A NAV az igazolatlan származású termékeket, összesen 1,4 millió forint értékben, visszaélés jövedékkel bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt lefoglalta. A várható jövedéki bírság összege meghaladja a tizenötmillió forintot - közölte a hivatal.