Felszámolási eljárás indult a közel negyvenéves jászberényi acélöntöde ellen

Vágólapra másolva!
A fénykorában közel 900 millió forintos árbevételt elkönyvelő Jászberényi Acélöntöde ellen az elmúlt két évben több végrehajtási eljárás indult, most pedig felszámolás alá került.
Vágólapra másolva!

Felszámolási eljárás indult a Jászberényi Acélöntöde Kft. ellen - adta hírül a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A cég ellen az elmúlt két évben tizenegy alkalommal indult végrehajtás, és két alkalommal kapott munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot.

A társaság 2007-ben ért a csúcsra, akkori árbevétele meghaladta a 870 millió forintot, viszont a kft. 2004 óta csupán egy alkalommal tudta nyereségesen zárni az évet, 2008-ban, eredménye akkor sem érte el a 4 millió forintot. A cégadatok alapján a gazdasági válság elmélyülése után került lejtőre a cég forgalma: 2009-ben 602 millió, tavaly pedig már csak 510 millió forint árbevétel tudott elérni. A veszteség tavaly meghaladta a 136 millió forintot.

Az öntödét az Aprítógépgyár cége hozta létre 1974-ben, a rendszerváltás után, 1990-ben az Aprítógépgyár Rt. és a német PHB Stahlguss GmbH közös tulajdonosként működtette a társaságot. A cég 2005-ben magyar tulajdonba került, az Aprítógépgyár Rt. maradt, a másik tag pedig az AG MBO Kft. lett, két évvel később két magánszemély birtokába került. A Jönt Kft. acélöntvényeket gyárt belföldi piacra és az Európai Unión belüli partnerek részére, elsősorban ötvözött gépalkatrészeket és hőálló acélt állít elő.