Elveszi a kormány a vállalkozók kedvét a megőrzött evától

Vágólapra másolva!
Alig fogja megérni evázni, ha törvénybe foglalják azt a hétfőn meghozott kormányzati döntést, hogy 40 százalékos legyen az eva új kulcsa - mondták az [origo] által megkérdezett adószakértők. Az evázók lehetséges körét hiába tágítja majd ki az új szabályozás, nem várható, hogy sokan csatlakoznak hozzá.
Vágólapra másolva!

Papíron megmarad ugyan az eva, de nagyon megcsappan az egyszerűsített adózási módot választók száma - ezt eredményezi adószakértők és egy most evázó vállalkozó szerint az a kormányzati döntés, amely szerint jövőre az eva kulcsa 30-ról 40 százalékra emelkedik, ugyanakkor kiterjesztik az igénybe vehetőség értékhatárát 25-ről 30 millió forintra.

Az adóterhelés növekedése többeket eltántoríthat az evától, különösen azokat, akiknél viszonylag magas volt a költségszint. A kiterjesztett értékhatár azonban aligha növeli érdemben az evázók körét, mivel a jelenlegi szabályok szerint december 20-áig kellene döntést hozniuk azoknak, akik csatlakozni akarnak, miközben nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek az adónemnek a sorsa 2013-tól.

Vámosi Nagy Szabolcs adószakértő azt mondta az [origo]-nak, hogy miközben szerinte nem lesz jellemző az evát választók új belépése, "nem csodálkoznék, ha megritkulna az evázók köre". Az evát jellemzően azoknak érte meg választani, akik alacsony költségű szellemi tevékenységet végeztek (könyvelők, ügyvédek, tanácsadók). Minél több, a tevékenységhez kapcsolódó, elszámolható költsége van a vállalkozásnak, annál nagyobb a csábítás, hogy a hagyományos adózást válassza, ahol a költségekkel csökkenthető az árbevétel, így kisebb adóalap után viseli a közterheket.

"Az igazi vállalkozók menekülni fognak"

Hasonlóan látja Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke is. Úgy véli, hogy "az igazi vállalkozók menekülni fognak az evából. Akiknek van költségük, azoknak szinte biztosan nem éri majd meg jövőre az evakörben maradni." Ruszin szerint csak azok tarthatnak ki az eva mellett, akik adóoptimalizálásra használták az adónemet. Ilyenkor két céget alapít a vállalkozó, az egyikben a költségeket mutatja ki, a másik cége pedig az első alvállalkozójaként működik, és ez a második cég fizet evát a bevétele után. A szakértő úgy látja, hogy a most százezres evakör nagyon megcsappan jövőre, csak egy-két tízezren maradhatnak, a többieknek nem éri meg evázni tovább.

Egy névtelenséget kérő, evázó kommunikációs szakember szerint az a kérdés, hogy "ha átállok és elkezdek számlákat gyűjteni, akkor kitermelem-e a könyvelőre fordított idő- és költségnövekedést és az adminisztrációból származó egyéb többletkiadásokat". Úgy számol, hogy éves szinten 3-4 millió forintos bevételnél a 2011-es szabályokhoz képest 300 ezer forinttal kevesebb maradna a zsebében, ennyiért már megéri mindent elszámolni cégköltségre, gyűjteni a számlákat, fizetni a könyvelőt. "Valószínűleg ugyanis még így is jobban járok. 1-2 millió forintnyi bevételnél viszont még nem éri meg számlákkal szórakozni" - mondta, hozzátéve: "Húszmillió forint fölött pedig nem lehet értelmes ekkora mennyiségű számlát gyűjteni a nélkül, hogy ne lenne gyanús az adóhatóságnak, szerintem olyan évi 3 millió forint felett lehet érdemes átállni eváról áfára tevékenységtől függően."

Elfogy az adóelőny

A kormány 50 milliárd forint többletbevétellel számolt, amikor meg akarta szüntetni az evát. Az eltörlésről ugyan lemondott, a költségvetési többlet azonban ettől még elérhető. Vámosi Nagy Szabolcs szerint a jelentős evakulcsemelés ugyan nem feltétlenül hoz több pénzt, az evázással felhagyók átlépése azonban hozhat, "valószínűleg többet fognak fizetni a költségvetésbe".

Az eva adóelőnye jelentősen csökken akkor is, ha egy vállalkozásnak nincsenek költségei, így valóban többek számára fogja megérni felhagyni az evázással. Az Adóoptimalizálás nevű blog 35 százalékos evával kalkulálva azt írta, 25 millió forint árbevétel mellett az eva adóelőnye 2 millió forint körül van, ha a cégnek nincs elszámolt költsége. A számítást 40 százalékos evával elvégezve az adóelőny 770 ezer forintra csökken. Ez azt jelenti, hogy eddig 2 millió forintot kellett volna költségként leírnia egy 25 milliós árbevételű cégnek ahhoz, hogy jobban megérje neki a hagyományos adózás, mint az eva. A csökkenő adóelőny azt mutatja, hogy egy 25 milliós árbevételű cégnek már csak legalább 770 ezer forintnyi költségszámlát (illetve ennél többet) kell tudnia felmutatni, és máris a normál adózás éri meg számára jobban.

A nagyobb kulcs nem hoz több adót

Idénre 180 milliárd forint bevételt várt a kormány az evából, ami azt feltételezi, hogy az érintett vállalkozások körülbelül 600 milliárd forint árbevételt érnek el. Ha változatlan maradna a gazdasági környezet, és az adóváltozások miatt az evázók száma sem változna, úgy a tízszázalékos adóemelés 60 milliárd forint többletbevételt jelentene a költségvetésnek.

A jövő évi gazdasági növekedés várhatóan elmarad a költségvetési tervezéskor használt 1,5 százaléktól, az evázók együttes bevételét ráadásul csökkenti a kilépők száma. Így a 6 millió forintos átlagos evás árbevétel után hiába fizet egy vállalkozás 600 ezer forinttal több adót egy évben, a kilépők számától és méretétől függően az állam evabevétele még csökkenhet is.

A megvalósítás még hátra van

A parlamenti szavazás még hátra van, nagy eséllyel a kormánypárti képviselők hétfői frakcióülésén született kompromisszum át fog menni az Országgyűlésen.

Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy ilyen módosító javaslat nincs a parlament előtt, csak egy olyan, amely 30 millió forintra emeli az eva választhatósági határát, 40 százalékos evakulcsról szóló indítvány nincs a beadottak között. A parlament hétfőn tartja a szavazást a módosító javaslatokról, de a kormánypárti frakciók döntését valószínűleg csak a jövő hétfői zárószavazáson ültetik át a jövő évi adótörvényekbe.

Pár hete gyűrik egymást a kormánypárti képviselők és a Nemzetgazdasági Minisztérium az eva eltörléséről vagy megtartásáról. Három hete került a napirendre az eva megszüntetésének terve, Koszorús László fideszes képviselő tett erre javaslatot egy módosító indítványban. A Nemzetgazdasági Minisztérium mindvégig támogatta az eva kiiktatását, a Fidesz-elnökség múlt heti ülésén ugyanakkor az [origo] értesülései szerint többen bírálták az eva eltörlésének gondolatát. Az NGM-től elkértük az eva eltörlésével kapcsolatos háttérszámításokat, de egyelőre nem küldték el őket.