Vágólapra másolva!
Júliusig öt hónapban is esett a kiskereskedelmi forgalom, a lakosság 2007 óta egyre kevesebbet fogyaszt.
Vágólapra másolva!

Júliusban - idén immár ötödször - kevesebbet vásárolt a lakosság, mint az előző hónapban. Ezzel folytatódott a kiskereskedelmi forgalom 2007 óta, azaz lassan öt éve tartó hanyatlása.

Júliusban 0,3 százalékkal esett vissza a lakossági fogyasztás júniushoz képest, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből. Az éves szintű visszaesés pedig 1,3 százalékos volt júliusban, az év elejétől eltelt hét hónapban pedig 0,3 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom 2010 hasonló időszakához képest.

A fogyasztás tehát továbbra sem kapott lábra nyáron, pedig a reálbérek kissé emelkednek idén. A fogyasztás pangásában részben a frankerősödés, részben pedig a nem túl biztató munkaerőpiaci kilátások miatti takarékossági megfontolások játszhattak szerepet. A reálhozamot júliusban még nem fizették ki a magánnyugdíjpénztárak az arra jogosult volt ügyfeleiknek, így ez sem tudott lökést adni a fogyasztásnak. Az nagy kérdés, hogy az augusztusban, szeptemberben már az emberekhez megérkező reálhozamból mennyit költött el a lakosság és mennyit tett félre.

A jövő sem kecsegtet túl sok jóval az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése év végére csillapodhat, de a fogyasztás továbbra sem bővül érdemben, és a jövő évi adóváltozások miatt élénkülés 2012-ben sem várható, mondják közgazdászok.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője érdemi változást a következő hónapokban sem vár, szerinte a forgalom visszaesése 0,5-1 százalék között maradhat az előző évihez képest. Így a korábbi várakozásokkal szemben a háztartások fogyasztása nem tud idén hozzájárulni a GDP növekedéséhez - jegyezte meg.

Barta György, a CIB Bank elemzője kifejezetten kiábrándítónak nevezte a kiskereskedelmi forgalom idei alakulását. A munkaerő-piaci helyzet, valamint a gyenge forint miatt megugró törlesztőrészletek hatására a magánfogyasztás csak nagyon lassan térhet magához - fogalmazott. A korábbi várakozásokkal szemben nem javított a helyzeten a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetése és az egykulcsos szja sem - tette hozzá. Az elemző az év hátralévő hónapjaiban sem vár jelentős javulást. Úgy vélte, hogy a végtörlesztéssel élők átcsoportosíthatják rendelkezésre álló pénzüket és inkább visszafogják kiadásaikat. A leginkább a szegényeket sújtó jövő évi adóváltozások, és a nagyon magas üzemanyagarák is a fogyasztás ellen hatnak - tette hozzá. Az elemző az idén a kiskereskedelmi forgalom szerény, 1 százalék körüli növekedésére, jövőre pedig stagnálására számít.