Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína többet fektet be Európában, ha elismerik piacgazdaságát

Vágólapra másolva!
Kína bővítené európai befektetéseit, de cserébe az európai vezetőknek "bátor lépéseket" kell tenniük - mondta a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao szerdán az északkelet-kínai Dalianban, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

Az európai vezetőknek mindenekelőtt el kell ismerniük, hogy Kína piacgazdaság - mondta Ven Csia-pao kínai kormányfő a Világgazdasági Fórum ülésén. A kormányfő szerint Kína többet fektetne be Európában, de cserébe "bátor lépéseket" vár az európai kormányoktól.

A kínai kormányfő azt mondta: meggyőződése, hogy az Egyesült Államok és Európa le fogja küzdeni gazdasági nehézségeit, és úgy vélte, most a legfontosabb megakadályozni az euróövezeti államadósság-válság továbbterjedését. Elemzők arra következtettek a kormányfő megjegyzéseiből, hogy Kína egyelőre nem siet az euróövezeti állampapírok jelentősebb vásárlásával - írta a Dow Jones hírügynökség.

Kína régóta követeli piacgazdasági jellegének nemzetközi elismerését, amely a nemzetközi kereskedelmi jogban a mostaninál kedvezőbb elbánást jelentene a kereskedelmi vitákban. A kínai miniszterelnök kijelentette, hogy a kormánya elkötelezett a viszonylag gyors gazdasági növekedés fenntartása és a hazai fogyasztás növelése mellett, így segítve a világgazdaságot.

Nem szabad "vakon" vásárolni EU-adósságot

A kínai központi bank tanácsadója a Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy szerinte nem szabad "vakon" vásárolni EU-országok adósságát. Li Tao-kui azt mondta, hogy Kína és egyetlen más befektető sem vásárolhat EU-beli adósságot, hacsak az EU-országok nem mutatnak több elkötelezettséget a reformok iránt, különben az adósságvásárlás csak meghosszabbítja a nehézségeiket.

"Nem a pénzhiány a legnagyobb baj. A világ jelenleg likviditásban úszik, billió és billió dolláros devizatartalékaik vannak különböző kormányoknak, amelyek készek befektetni. Ám látniuk kellene az egyértelmű elkötelezettséget és a gyakorlatias politikai programokat a közfinanszírozás, a jóléti rendszerek és a gazdaság szerkezeti átalakítására" - mondta a központi bank tanácsadója.

Az EU-nak zöldmezős beruházásokra van szüksége az infrastruktúrában és az autógyártásban, amit egyebek közt kínai befektetőktől kaphatnának - tette hozzá. Kína több mint 3 ezer milliárd dolláros devizatartaléka a legnagyobb a világon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről