Vágólapra másolva!
Egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a munkaadókkal a Munka törvénykönyvének új tervezetéről. A munkaadók alapvetően jó irányúnak tartják a tervet, szerintük az segíti a munkahelyek megőrzését, és növeli a versenyképességet, de a munkaadók nem partnerek abban, hogy a munkavállalók "jogfosztottá" váljanak. A szakszervezetek csütörtökön tárgyaltak a minisztériummal, de ők elégedetlenül jöttek el az egyeztetésről.
Vágólapra másolva!

A munkaadók üdvözlik és jó irányúnak tartják a munka törvénykönyvének tervezett változtatásait, mivel szerintük azok a vállalkozások és a gazdaság versenyképességét növelik - mondták a munkáltatói érdekképviseletek vezetői pénteken az MTI-nek. A kilenc országos munkaadói szervezet vezetői pénteken délelőtt tárgyaltak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakértőivel a készülő új Munka törvénykönyvéről, míg a szakszervezetekkel csütörtökön egyeztetett a tárca. A szakszervezetek után a munkaadók is azt javasolták a minisztériumnak, hogy az egyeztetéseket mindhárom oldal részvételével is folytassák.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a munkaadók partnerek a védett kor intézményének fenntartásában, valamint elfogadják azt is, hogy a jelenlegi alapszabadságra épülő többletszabadság-rendszer fennmaradjon. Ehhez hozzáfűzte, hogy ezt csak akkor támogatják, ha a munkaszüneti napok számát nem emelik tovább.

A VOSZ főtitkára közölte, hogy javaslatot tettek annak törvénybe foglalására is, hogy a kormány a minimálbért csak az után határozhassa meg, hogy konzultált a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkaadói és szakszervezeti oldalával. Az új Munka törvénykönyvének tervezetét ért kritikákról Dávid Ferenc azt mondta, a munkaadók nem partnerek abban, hogy a munkavállalók "jogfosztottá" váljanak. Ugyanakkor úgy vélekedett, egy ezer munkavállalót foglalkoztató vállalatnál elég, ha egy-három szakszervezeti vezető élvez kiemelt jogvédelmet.

Szakszervezeti vezetők csütörtökön sikertelennek minősítették a munka törvénykönyvéről tartott aznapi találkozót a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Az új Munka törvénykönyvéről szerintük haladéktalanul háromoldalú tárgyalásokat kell kezdeni a minisztérium, a munkavállalók és a munkaadók között. Az [origo]-nak nyilatkozó szakszervezeti vezetők kétségbe vonták a kormányzati szándékot az érdemi vitára.

Az új Munka törvénykönyvének tervezetéről várhatóan ősszel születik kormánydöntés, a törvényjavaslat pedig ezután kerülhet az Országgyűlés elé.