Napi Gazdaság: Ezerdarabos biciklikölcsönző indulhat Budapesten

Vágólapra másolva!
Várhatóan a hónap végén dönt a Fővárosi Közgyűlés a BuBi (közbicikli)-projektről, amelynek lényege, hogy egy 1011 kerékpárból álló rendszert építenének ki Budapesten. Az államások átlagosan 560 méterre esnének egymástól - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan május végén dönt a BuBi (közbicikli)-projektről, amelynek lényege az lenne, hogy a fővárosban több helyszínen lehetne kerékpárt kölcsönözni - írja a keddi Napi Gazdaság. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arra számít, hogy a projekt 900 millió forint uniós támogatást kaphat.

Összesen 74 állomást hoznának létre a belvárosban: 58-at Pesten, 15-öt Bel-Budán és egyet a Margitszigeten, az állomások átlagosan 560 méterre esnének egymástól. A teljes hálózat kiépítése összesen 1,1 milliárd forintba kerülne.

A közbiciklirendszer megfelelő használatához szükséges az utak kerékpárosbarát átalakítása is - emlékeztet a lap. Idén uniós támogatással várhatóan mintegy 16 kilométerrel bővül a kerékpárút-hálózat: a fejlesztés több kerületet érint, főleg a külvárosi részeken, a beruházás költsége csaknem 800 millió forint. Az önrészek fedezetét a fővárosi költségvetés februárban biztosította, a kivitelezői közbeszerzési eljárások folyamatban vannak.