Legális adóparadicsomot hoztak létre Tápszentmiklóson

Vágólapra másolva!
Két hónap alatt huszonhárom cég helyezte át a telephelyét Tápszentmiklósra, miután a település megszüntette az iparűzési adót és az építményadót - írja a hétfői Magyar Nemzet. A polgármester szerint a fuvarozó cégek érkezésével akár negyvenmillió forintnyi gépjárműadó is befolyhat az önkormányzat kasszájába.
Vágólapra másolva!

Törvényes úton legális adóparadicsomot hozott létre a dunántúli Tápszentmiklós község, a településen az idei évtől sem iparűzési adó, sem építményadó nincs - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint ennek köszönhetően két hónap alatt 23 cég települt ide - zömmel szállítmányozók -, és ez a szám az év végére meghaladhatja az ötvenet. Kovács József polgármester elmondta, hogy tavaly 49 kisvállalkozás működött az ezerlelkes faluban, tőlük évi csaknem négymillió forintnyi iparűzési adót tudtak beszedni.

Erről mondtak le az idén, cserébe a két hónap alatt odatelepült fuvarozók gépjárműadó címén 2012-ben legalább 20 millió forintot fizetnek majd be a község adószámlájára, de a település polgármestere szerint az összeg elérheti a negyvenmillió forintot is.

Az egyik betelepülő cég ügyvezetője szerint cége a telephely-áthelyezéssel évi 500-700 ezer forintot spórol, és összesen 1,4 millió forint adót fizet a településnek.

Két éve hozott hasonló döntést az alföldi Újlengyel és az észak-magyarországi Komlóska, utóbbi településen papíron azóta minden harmadik lakosra jut egy teherautó.