Öt helyett csak egy évig lesznek feketelistán a rossz adósok

Vágólapra másolva!
Rövidülhet a BAR-lista, ugyanis egy decemberi törvénymódosítás nyomán, a korábbi öt év helyett, csak egy évig lehet megőrizni azok adatait, akik már fizettek a banknak.
Vágólapra másolva!

Egy decemberi törvénymódosítás nyomán hamarosan rövidülhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) feketelistáján nyilvántartott lakossági hiteladósok száma. BAR-listára azok kerülnek, akik legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével több mint 90 napos csúszásban vannak. Az is felkerül a lakossági listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaél.

Az adatokat eddig a mulasztás megszűnését követően öt évig kellett nyilvántartani. Az idei évtől azonban a rendszert kezelő pénzügyi vállalkozásnak "a teljesítéstől számított egy év elteltével haladéktalanul, és vissza nem állítható módon törölnie kell az információkat". Azoknak az adatait azonban, akiknek az adósságát leírták, továbbra is öt évig kell megőrizni.

A törvény 2011. január 1-jei hatályba lépésekor nyilvántartott adatok közül. Azokat, amelyek esetében a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy év már eltelt, 2011. március 31-ig kell törölni az adatbázisból. Nagy Róbert, a rendszert üzemeltető BISZ Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a jogszabálymódosítás nyomán a lakossági mulasztások 13-14 százaléka kikerül az adatbázisból.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2010 végén 929 ezer természetes személyt tartalmazott a BAR-lista. Élő mulasztása december végén 768 ezer személynek volt, 4,3 százalékkal többnek, mint három hónappal korábban. Az élő mulasztással rendelkezők száma két év alatt 85,5 százalékkal nőtt.