Ősztől saját tallérjával is fizethet Rábaköz

Vágólapra másolva!
A tervek szerint az év második felében hozzák forgalomba a Rábaköz saját pénzét, a tallért. A több mint hatvanezer lakosú térség a kékfrankot használó soproniakkal is együttműködik. A világszerte számos országban működő helyi pénzek a helyi gazdaságot támogatják, és turisztikai attrakciónak sem rosszak.
Vágólapra másolva!

Nyár végén, ősz elején forgalomba szeretnék hozni Rábaköz saját "pénzét", a tallért - közölte Huttlesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyettese. A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják - közölte.

Huttlesz Mihály elmondása szerint a rábaközi tallér kibocsátásával a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása a céljuk, de arra számítanak, hogy a rábaközi fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik.

Soproni kékfrank

Korábban önálló kibocsátásban gondolkoztak, de Huttlesz Mihály elmondása szerint később rájöttek, hogy a soproniakkal történő együttműködés mindkét fél számára előnyöket hordoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a soproni helyi pénz gondolata osztrák import; a határ túloldalán ugynis három hasonló fizetőeszköz is működik. Az [origo] akkor megkereste a Magyar Nemzeti Bankot (bankjegyet csak a Magyar Nemzeti Bank bocsáthat ki Magyarországon), és nem volt kifogásuk a kezdeményezés ellen, mondván, a kékfrank nem pénz. Véleményük szerint az inkább a különféle - például étkezési - utalványok közé sorolható, hiszen ellenértékét előre beszedi a kibocsátó.

Perkovátz Tamás, a soproni fizetőeszköz mögött álló szervezet vezetője szerint a világszerte számos országban működő helyi pénzek arra késztetik a lakosokat, hogy a helyben gyártott termékeket, szolgáltatásokat vásárolják, ráadásul nem elhanyagolható a közösségépítő funkciójuk sem.