Milliárdokkal lett gazdagabb a Facebook-vezér egy banki ügylet miatt

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál egyik alapítója, vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Az egyik vezető amerikai bankház olyan árfolyamon vásárolta be magát a Facebookba, amely alapján a közösségi oldal fő tulajdonosának magánvagyona az eddig becsült 6,9 milliárd dollár duplájára nőtt.
Vágólapra másolva!

Félmilliárd dollárt fektetett a világ vezető közösségi oldalát üzemeltető Facebookba a Goldman Sachs bankház és egy orosz befektetési társaság - értesült a tranzakcióban részt vevő forrásoktól a The New York Times. A befektetés alapján a cég értéke 50 milliárd dollár, azaz a Facebook immár többet ér, mint az eBay, a Yahoo vagy a Time Warner.

A tranzakció alapján a Facebook fő tulajdonosa és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg személyes vagyona a duplája lehet annak, amit eddig sejteni lehetett: a Forbes legutóbbi becslése szerint Zuckerberg vagyona 6,9 milliárd dollár volt, de ez abból indult ki, hogy a Facebook nagyjából 23 milliárd dollárt ér. A Goldman bevásárlása azonban olyan áron történt, ami 50 milliárd dolláros cégértéket jelent, vagyis Zuckerbergnek nagyjából 15 milliárd dollárja lehet - azaz annyi, mint a Google alapítóinak, Larry Page-nek és Sergey Brinnek.

A Financial Times december végén írt arról, hogy egyre komolyabb az érdeklődés a befektetők körében a tőzsdén nem forgalmazott internetes vállalatok iránt, a két sztár a Facebook és a Twitter.

A lap szerint az utóbbi öt hónapban a Facebook kapitalizációja (vagyis a részvényárfolyama alapján számolt értéke) 26,4 milliárd dollárról 41,2 milliárd dollárra ment fel, a Twitteré pedig több mint kétszeresére, 3,7 milliárd dollárra emelkedett. A lap a Nyppex adatait közli, amelyek szerint a 11 top internetcég értéke összességében 54 százalékkal emelkedett június vége óta, szemben a tőzsde egészének mozgását követő S&P 500 index 19 százalékos emelkedésével.

Ezeknek a cégeknek a részvényeivel jellemzően nem a tőzsdéken kereskednek, hanem magánbefektetők a tőzsdeinél jóval kevésbé szabályozott piacokon egymás között adják-veszik azokat.