Vállalkozói fórum: Nem szokványos az orbáni gazdaságpoltika

Vágólapra másolva!
Nem szokványos - ebben minden résztvevő egyetértett az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikáját értékelve a vállalkozók napján megtartott fórumon. Abban is nagyjából egység volt, hogy a kormány a különadókkal és a nyugdíjmegtakarítások elvételével 2-3 évre kegyelmi állapotot biztosít magának, de számos kockázatra is felhívták a figyelmet a hozzászólók.
Vágólapra másolva!

Bár a hivatalos meghívó szerint a Vállalkozók napján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képviselte volna a kormány álláspontját az eddigi gazdaságpolitikáról az eseményen, végül Nátrán Roland helyettes államtitkárra hárult ez a feladat. A helyettes államtitkár lényegében felmondta a már korábban elhangzottakat, hogy a költségvetés állapota, és a nemzetközi szervezetek felé vállalt hiánycélok miatt kényszerült a kormány a válságadók bevezetésére, illetve a magánnyugdíjpénztári megtakarítások elvételére. Nátrán Roland ugyanakkor a mérleg pozitív serpenyőjeként mutatta fel, hogy jövőre az szja változások miatt a lakosságnál 500 milliárd, a csökkentett társasági adó miatt a vállalkozásoknál 140-160 milliárd forint maradhat. Az összességében 600-700 milliárd forint közötti összeg, a bruttó hazai termék (GDP) 2,5-3 százaléka, s ez a növekedést szolgálja majd.

Bartha Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Ellenörzö Bizottságának elnöke beszélt először arról, hogy a kormány nem szokványos válaszokat adott, amelyek kezdetben eléggé érthetetlenek voltak. Mint fogalmazott, mára vált világossá, hogy a válságadók kivetése, a nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások elvonása azt célozta, hogy stabil makrogazdasági környezetet biztosítson maga számára a kormány. "Kétségtelenül van tehát 2-3 év, de aztán így a rendszer nem fenntartható" - figyelmeztetett. Bartha bírálta a kormányt a rossz kommunikációja miatt, de azért is, hogy sok esetben nem egyeztet az érintett szervezetekkel az intézkedéseit megelőzően.

Chikán Attila egyetmi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a legaggasztóbb, hogy még mindig várakozó helyzet van Magyarországon, valójában nem tudni, hogy mi lesz, s egyelőre még mindig bízni kell a kormányban. "Ha minden úgy lesz, ahogy Nátrán Roland elmondta, akkor három év múlva itt lesz a kánaán" - fogalmazott Chikán, amiben viszont egyáltalán nem biztos. Mint mondta, a jogbiztonság sérülése azzal a szemlélettel, hogy a cél szentesíti az eszközt - utalt a megtakarítások elvételére - súlyosan visszaüthet a befektetői bizalom megingása miatt. Arra is figyelmeztetett, hogy a kormány által oly sokszor hangoztatott foglalkoztatás nem lehet öncél, s ha a társadalom viszonylag rövid időn belül nem érez eredményeket, ige gyorsan elillan majd a bizalom. "Ellentétben az általános vélekedéssel, ami szerint 2-3 év nyugalmas éve van a kormánynak, azt kell mondanom, hogy nincs idő" - hangsúlyozta.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa a tényeket sorolta, nevezetesen azt citálta, hogy a gazdaság számai több esetben inkább romlottak az Orbán-kormány első féléve alatt, s amelyek javultak, azok sem a kabinet tevékenységének eredményeképpen. Mint mondta, idén áprilisban az euró 266, a svájci frank 185 forint volt, míg november végén előbbiért 285, utóbbiért 219 forintot kellett adni. Az államadósság után fizetett kockázati felár a kormányváltás előtt 170 pont volt, most pedig 375 pontnál járunk. A megtakarítások elvétele miatt nincs jogbiztonság, a nemzetközi szervezetek Magyarország leminősítésén gondolkodnak, a befektetők pedig más célpontokat keresnek. Petschnig szerint nem szabadna ekkora kockázatokat vállalnia a kormánynak, mert a külföldnek kevés a hit.

Török Ádám egyetemi tanár is ez utóbbi gondolathoz kapcsolódott, amikor azt fogalmazta meg, hogy a kormánynak több empátiát kellene mutatni a külföldi befektetők irányában. Az ugyanis figyelmeztető jel, hogy a külföld egyformán ítéli meg a válságadókat és a nyugdíjmegtakarítással történteket is. Utóbbival kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a 2800 milliárdos megtakarítás elvétele csak az államadósság átütemezése, később jóval nagyobb hiánnyá kumulálódik az összeg.