VG: Adóparadicsomi terhelést jelent a 10 százalékos nyereségadó

Vágólapra másolva!
Adóparadicsomi terhelést jelent a bevezetett 10 százalékos társasági nyereségadó Magyarországon, olyannyira, hogy a több vállalkozást "gyanúsnak" minősítenének a hazai jogszabályok, ha nem az Európai Unión belül működnének - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A hazai jogszabályok szerint, ha egy külföldi vállalkozásban belföldi illetékességű személy legalább 10 százalékos részesedéssel bír és bevételei többsége Magyarországról származik vagy ha a fizetendő társasági adó nem éri el a 12,67 százalékot, akkor úgynevezett "ellenőrzött külföldi társaságnak" minősülne. Azért csak minősülne, mert akadnak kivételt jelentő szabályok is, például, hogy az Európai Unió vagy a fejlett országok gazdasági együttműködése, az OECD tagjainak területén van bejegyezve.

A parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésen fogadta el azt a jogszabályt (amely még kihirdetésre vár), amely szerint 500 millió forintos nyereségig 19 helyett csak 10 százalékkal kell adózniuk a vállalkozásoknak. Ezzel jó pár cég a gyakorlatban 10 százalékkal fog adózni, vagyis a kritériumnak számító 12,67 százalék alatt.

A környező országokat tekintve is alacsonynak számít az új szabályozás, mivel Ausztriában és Ukrajnában 25-25, Horvátországban és Szlovéniában 20-20, Szlovákiában 19, Romániában 16 százalékos a társasági nyereségadó kulcsa, a régióban Bulgáriában és Szerbiában 10 százalékos még a kulcs. Ez olyan alacsony értéket jelent, amelyet a hazai jogszabályok is gyanúsnak tartanak, a nyereségek esetleges adóparadicsomba menekítésétől tartva.

A Világgazdaság adószakértőkre hivatkozva azt írja, hogy az új szabályozás miatt lehetséges, hogy néhány vállalkozás "ellenőrzött külföldi társasággá" minősül, de a többségnek emiatt nem kell aggódnia. A brit és az amerikai szabályozás miatt néhány magyarországi érdekeltség már így is ilyen társaságnak számít, ezen azonban az új törvény már nem módosít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!