Halálra ítélt adók: a tévédíjtól az öröklési illetékig

Vágólapra másolva!
A kormány számos kis adót, köztük a tévékészülék adóját és több illetéket is eltörölne - derült ki az adózásért felelős államtitkár tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón felsorolta azt a tíz adónemet, amelyeket az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszüntet a kormány. "A kormány azért szünteti meg ezeket, mert a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga a bevétel" - mondta az államtitkár.

Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén.

Korábban is megígérték

A Fidesz vezető politkusai már többször jelezték, hogy megritkítanák a kisadókat. Május elején Matolcsy György, az Orbán-kormány azóta már hivatalba lépett nemzetgazdasági minisztere a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy "a jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze a Fidesz".

A nemzeti konzultáció május közepén tartott második ülésén Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akkor még csak kijelölt miniszterelnök szintén elmondta, hogy a kis adókat, vagyis azokat, amelyeknél a begyűjtés többe kerül, mint a begyűjtött pénz, el kell törölni.

A kormányfő a kormányzati akcióterv keddi ismertetésekor is kitért a kis adókra. "Harmadik intézkedés, hogy a kis és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadót egy mozdulattal töröljünk el" - fogalmazott Orbán Viktor, aki ekkor még nem részletezte, hogy pontosan milyen adókról is van szó.

Szuperbruttó, kkv-k, bankadó

Kármán András a csütörtöki sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a kormány eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből, mivel azt a rendszer felesleges bonyolításának tartja. (A szuperbruttó eltörlése az egykulcsos rendszer miatt komoly adócsökkentét jelent minden jövedelmi kategóriában - erről itt olvashat részletesen). Az új adózási rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az új adórendszerben Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek. Hozzátette: a kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a 3,8 százalékos idei hiánycél. Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány - mondta.

Kármán egyúttal közölte, hogy a kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és minimalizálja a banki hitelezés visszaesésének kockázatát (a bankadó a banki költségekre is hat, erről itt olvashat részletesen).