Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden idők legnagyobb részvényeladása jöhet - lapszemle

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány szabadulna a Citigroup-részvényeitől, Görögország kötvénykibocsátással demonstrálta, hogy elégedetlen az uniós mentési tervvel, több éves kínai börtön jár vesztegetésért a Rio Tinto négy alkalmazottjának - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzat eladná részesedését a Citigroupban, ami a világ eddigi legnagyobb részvényeladása lenne - írja a BBC. Az állam 27 százalékos részesedést szerzett az amerikai bank kimentésekor, amelyet ebben az évben értékesítene is, ez 7,7 milliárd részvény eladását jelentené. Az adófizetők pénzéből kisegített bank eredményein keresztül az állam 8 milliárd dollár profitra tenne szert, mivel közel 33 milliárd dollárt ér a 25 milliárdért megvett állami részvénypakett.

A japán kormány az adósságainak erőteljes lefaragásába kezd - derül ki a kabinet pénzügyi stratégiájából. Japánt már a leminősítés fenyegette, mivel a gazdaság talpra állítására nagyszabású költéseket alkalmaz, ami eladósodáshoz vezethet - írja a Reuters. A legfejlettebb gazdaságok közül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is hasonló pénzügyi nehézségekkel küzd. A japán pénzügyminiszter Naoto Kan pedig kínai látogatása során a jüanról is szót ejtene, ugyanis a kínai pénz gyengesége sok partnerország, így Japán érdekét is sérti.

A Rio Tinto négy alkalmazottját bűnösnek találta a kínai bíróság és 7-14 éves börtönbüntetésre ítélte őket. A világ egyik legnagyobb, brit-ausztrál bányaipari vállalat embereit megvesztegetéssel vádolták meg még tavaly nyáron. Az eljárás ellen kifogást emelt az ausztrál külügyminiszter, mivel az ország diplomatáit nem engedték be a tárgyalásra, de szerinte ez nem ok arra, hogy romoljon a két ország kapcsolata - írja a BBC.

A brit választásra készülő Konzervatív Párt az adócsökkentést tűzte ki zászlajára. Míg a munkáspárti kormány adót emelne mind a fogyasztókra, mind az üzletekre terhelve, addig az ellenzéki, de kormányra készülő konzervatívok a kiadások lefaragásával teremtenék meg az adócsökkentés lehetőségét - írja a Wall Street Journal.

Görögország 5 milliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki hétfőn, amelyet magas kockázati prémiumok mellett tett. A lépéssel azt demonstrálták, hogy az Európai Unió által kialkudott mentési terv nem volt elegendő a források árának mérséklésére - írja a WSJ. Görögország olyan pénzügyi csomagot szeretett volna, amely elrettenti a spekulánsokat és mérsékli kötvények kamatait, de az unió csak az államcsőd veszélye esetén avatkozna be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről