Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ha most nem teheti, nyáron nagyot emel a gázáron az E.On

Vágólapra másolva!
Júliusban jóval 20 százalék feletti gázáremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnek árat - nyilatkozta Kutas István, az E.On Hungária szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az E.On véleménye szerint reális a Magyar Energia Hivatal becslése, miszerint köbméterenként 16-17 forinttal, mintegy 12-15 százalékkal indokolt emelni a földgáz végfelhasználói árát áprilisban a lakossági és a kisfogyasztói körben. Ha a szabályokat mindenki betartja, akkor erre sor is kerül - közölte a gázszolgáltató vállalat, amely szerint ha ez most elmarad, akkor júliusban jóval 20 százalék feletti gázáremelésre lesz szükség.

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke. "Személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába" - mondta, és hozzátette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legszegényebbek alig 50 százaléka használ földgázt.

A 2009 közepe óta liberalizált gázpiacon a lakosságot és a kisfogyasztókat az egyetemes szolgáltatók látják el, az árat a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. Árváltoztatásra negyedévenként van lehetőségük a szolgáltatóknak, akiknek az áprilisban érvényesíteni kívánt árváltoztatásra pénteken kell benyújtaniuk a kérelmet a hivatalhoz.

A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége - és az árrés. A hivatal ezt a jogszabályokban meghatározott képlet alapján számolja ki. Változást már csak a termék ára és a forint dollár árfolyam befolyásolhatja.

A végső ár úgy alakul ki, hogy a hivatal figyelembe veszi a gáznak, mint terméknek az árában azt, hogy az importot dollárban számolják el, most a február 15. és március 12. közötti a forint/dollár árfolyam átlagát veszik figyelembe a végső ár kiszámolásánál. Így a végső ár a dollár-forint árfolyam változása miatt csak március 12. után lesz meghatározható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről