Megindult a Fund De La Salle alapkezelő felszámolása

Vágólapra másolva!
Január közepén megindult a Fund De La Salle Alapkezelő felszámolása - közölte a PSZÁF, amely tavaly derített fényt arra, hogy a társaság tevékenységével megsérti a jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felhívja a felszámolás alatt álló Fund De La Salle Befektetési Alapkezelő Zrt. ügyfeleinek figyelmét, hogy a társasággal szemben fennálló és érvényesíteni kívánt követeléseiket a bírósági végzésben foglaltak szerint és határidőben kell bejelenteniük a felszámolónál - közölte a felügyelet hétfőn.

A Fővárosi Bíróság december 30-án jogerőre emelkedett végzésével rendelte el a felszámolást, amely január 19-én indult el, a bíróság által kijelölt felszámoló a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lett.

Tavaly októberben vizsgálták a céget

A felszámolás sorsára jutott alapkezelőnél tavaly októberben végzett helyszíni célvizsgálatot a felügyelet, és a feltárt jogszabálysértések megszüntetése, a kockázatok csökkentése és az ügyféleszközök megóvása érdekében a PSZÁF október elején megtiltotta, hogy a társaság portfóliókezelést végezzen, később - október végén - a felügyelet elrendelte, hogy a társaság adott értéknapra vonatkozóan készítse el és megadott határidőben bocsássa rendelkezésre valamennyi általa kezelt portfólió aktuális egyenlegét tartalmazó teljes körű és bizonylatokkal alátámasztott, és az ügyfelekkel is leegyeztetett és aláírt kimutatását. A társaság az előírtakat nem teljesítette, a határidő meghosszabbítását kérte.

A PSZÁF a cég súlyosan jogszabálysértő tevékenysége és likviditási nehézségei miatt november közepén felügyeleti biztost rendelt ki az céghez. A Fund De La Salle-nál feltárt az előírásokat súlyosan sértő állapotot az társaság működésének fenntartásával nem lehetett megszüntetni, ezért a felügyelet november végén visszavonta a társaság befektetési alapkezelési és meghatározott befektetési szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosító engedélyét, s kezdeményezte a Fővárosi Bíróságnál a társaság felszámolását.