Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gondban a pénzpiacok, kiábrándultak a befektetők - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Az eurózóna, azon belül is az úgynevezett prefériaországok problémáiról és a rossz befektetési hangulatról cikkeznek a világ vezető gazdasági lapjai.  
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal összeállítása szerint bár az eurózóna megalapítását többek azzal indokolták, hogy javuljon a különböző országok versenyképessége és tartsák a belépéshez meghatározott határérték alatt az államháztartási hiányt.

Ezt azonban több ország nem tartotta be, Görögország, Portugália eladósodott és nem tartotta féken a deficitet és az államadósságot, amelynek finanszírozása egyre többe kerül, így nem igazán marad pénz az államoknak más gazdaságöszöntző lépések megtételére.

Meredek lejtőn az euró

A problémák miatt a befektetők bizalma megrendül az eurózónában, amit a hitelminősítők Görögországhoz és Portugáliához intézet figyelmeztetései mellett az is jelez, hogy az euró 9 százalékot veszített értékéből december óta. Az euró dollárhoz mért jegyzése az 1,38-as szint alá került csütörtökön, miközben decemberben még 1,43-1,44 körüli szinteken mozgott.

A Bloomberg a hírügynökségnek egy tokiói devizakereskedő azt nyilatkozta, hogy az eurózóna országaiban kialakult költségvetési problémák fertőzőek, ez pedig eladási nyomás alá helyezi az eurót, a befektetők pedig a biztonságosabbnak hitt dollárba és a dollárban lévő eszközökbe pumpálják a pénzüket.

Az eurózóna felbomlása távolinak tűnik, ám a Wall Street Jorunal figyelmeztet, ha Spanyolország sem tudja átvészelni a nehéz pénzügyi helyzetet, az már komoly probléma lenne. Portugália és Görögország ugyanis az eurózóna GDP-jének 6 százalékát állítják elő, Spanyolországgal együtt ez 20 százalékot tesz ki.

Mélyben az olajár, ütötték Tokiót

A BBC a világ pénzpiacain végigsöprő eladási hullámról készített összefoglalót, amelyből kiderül, hogy a Wall Street legfontosabb mutatói kilenc hónapja nem látott mértékben estek, a Dow Jones Industrial Average például 2,6 százalékos veszteséggel zárt. Az eladási nyomást azt váltotta ki, hogy a piaci szereplők szerint kétséges a gazdasági fellendülés, ezt jelzik az eurózóna gondjai és a kedvezőtlen amerikai munkaerő-piaci helyzet. A kiábrándító piaci hangulat az árupiacokra is begyűrűzött, az olaj ára hónapok óta nem látott esést produkált, az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára közel 4 dollárral 72 dollárra csökkent, a Londonban jegyzett Brent típusú olaj pedig több mint 3 dollárral 72 dollárig zuhant.

A pénteki ázsiai kereskedés nem sok jót ígér a részvénypiacoknak, a tokiói tőzsde hét hete nem látott mínuszba került - derül ki a Reuters tudósításából. A kereskedést erőteljesen befolyásolhatja a magyar idő szerint pénteken kora délután megjelenő amerikai munkaerő-piaci jelentés, ha a vártnál rosszabb lesz az adat, akkor az rátehet egy lapáttal az amúgy is borús hangulatra. A piac egyébként arra számít, hogy a decemberi 10 százalékos munkanélküliségi ráta 10,1 százalékra emelkedett januárban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről