Tőkét emel a Societé Générale

Vágólapra másolva!
Részvénykibocsátással tőkét emel a Societé Générale (SocGen): a francia nagybank ebből visszafizeti az állami hitelt és felvásárlásokat is tervez. A bank 4,8 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be kedden.
Vágólapra másolva!

A SocGen az új részvényeket eddigi részvénytulajdonosainak ajánlja fel: két új részvény lesz jegyezhető kilenc meglévő mellé.

A gazdasági válság kezdetekor állami pénzügyi kölcsönben részesülő bankok közül Európában elsőként a francia pénzintézetek kezdték meg a támogatások visszatérítését: a BNP Paribas a múlt hét elején jelentette be, hogy már októberben visszafizeti a kölcsön nagyobb részét, a Crédit Mutuel pedig már 1,2 milliárd eurót utalta át az állami kasszába.

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén több mint 21 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának. Societé Générale ebből 3,2 milliárd eurót kapott.

Az akció célja nem a bankok feltőkésítése volt, hanem új lakossági és vállalkozói hitelek elindítása a pénzintézeteken keresztül. Az összeget nyolc százalékos kamattal kapták a francia bankok.

A Societé Générale néhány éve egyik brókere, Jerome Kerviel kétes ügyletei miatt került a lapok címoldalára. Kerviel 2007-től kezdődően rendszeresen kijátszotta bankjának biztonsági rendszerét és ezzel 4,9 milliárd euróra becsült kárt okozott az intézménynek. Fiktív ügyfélszámlákat kreált és azonnali vételi és határidős eladási ügyeletek láncolatát hozta létre.