Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nehezítenének a könnyű boltnyitáson

Vágólapra másolva!
Egyszerűbben lehet üzletet nyitni az egy hete érvénybe lépett kereskedelmi törvény alapján, elképzelhető azonban, hogy nem marad így sokáig - írja a Népszabadság. Egyes élelmiszereknél ugyanis a jogalkotók engedélyhez kötnék az értékesítést.
Vágólapra másolva!

Az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ugyanis már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást - ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek - így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.

A végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között - írja a Népszabadság.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben - az előzetes tervek szerint - a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást.

Az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről