Vágólapra másolva!
Magyarországnak a korábbi 3,3 százalékos visszaesés helyett 6,7 százalékos mínuszt jósol az idei évre az IMF. A szám csak első ránézésre lehet riasztó, mivel a Valutaalap megkésve módosította hivatalos álláspontját arra a számra, amelyet a piac, az állam és más szervezetek már régen megbecsültek.
Vágólapra másolva!

Az idei évre és 2010-re is a korábban jelzettnél nagyobb gazdasági visszaesést jósol Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A globális gazdasági kilátásokat elemző, csütörtökön megjelent tanulmányában az IMF az áprilisban valószínűsített 3,3 százalékról 6,7 százalékra módosította a bruttó hazai össztermék (GDP) idei évi visszaesésére vonatkozó előrejelzését, 2010-re pedig 0,4 százalék helyett 0,9 százalékos csökkenést tart valószínűnek.

A 12 havi átlagos infláció idén 4,5 százalék, jövőre 4,1 százalék lehet - áll a Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) című elemzésben. Az évente kétszer - tavasszal és ősszel - összeállított jelentés eggyel korábbi kiadásában az IMF a fogyasztói árindex kedvezőbb alakulását valószínűsítette: 2009-re 3,8 százalékos, 2010-re 2,8 százalékos inflációt jósolt.

Ugyanakkor javulás várható a folyó fizetési mérleg hiányát tekintve. A deficit idén a GDP arányában 2,9 százalék lehet, szemben az áprilisban jelzett 3,8 százalékkal, 2010-re pedig 3,3 százalékos hiányt vár most az IMF a hat hónappal korábbi 3,4 százalék helyett.

Az IMF a korábban jelzettnél gyorsabb ütemű gazdasági fellendülést jósol viszont az euróövezetnek és a keleti-erurópai térségnek is, bár a tempó mérsékelt lehet. Az IMF csütörtökön megjelent féléves világgazdasági előrejelzése (World Economic Outlook) szerint 2010-ben 3,1 százalékos világgazdasági növekedés várható, leginkább az olyan nagy fejlődő országok fellendülésére támaszkodva, mint India és Kína. Korábbi előrejelzésében az IMF 2,5 százalékos növekedéssel számolt.

2009-re az IMF 1,1 százalékos visszaesésre módosította korábbi 1,4 százalékos visszaesést jelző prognózisát. A jelentés szerint a világgazdaság már emelkedő pályán van - Franciaország, Németország és Japán, úgymond, már hivatalosan is kilábalt a recesszióból -, de felhívja a kormányok figyelmét az ösztönző programok túl korai lezárásának veszélyeire.

Az euróövezetnek 0,3 százalékos növekedést jósol 2010-re az IMF, a tavasszal becsült 0,3 százalékos csökkenés helyett. Idén 4,2 százalékkal csökkenhet az övezet gazdasága, szemben a korábban jelzett 4,8 százalékos visszaeséssel.

Növekedési pályára lép Kelet-Európa is 2010-ben, de az IMF szerint a növekedés üteme a tőkehiány miatt elmarad majd a többi fejlődő térségétől. A növekedési ütem a régión belül is eltéréseket mutat majd. A Baltikum 2010-ben is recesszióban marad, Lengyelország ellenben 2,2 százalékos növekedésre számíthat.