Elkezdték a francia bankok a törlesztést

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság kezdetekor állami pénzügyi kölcsönben részesült bankok közül Európában elsőként a francia pénzintézetek idő előtt megkezdték a támogatások visszatérítését: a BNP Paribas a hét elején jelentette be, hogy már októberben visszatéríti a kölcsön nagyobb részét, a Crédit Mutuel pedig már átutalta az állami kasszába az 1,2 milliárd eurót - közölte csütörtökön a francia pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén több mint 21 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának a recesszióba került gazdaság finanszírozására. Az akció célja nem a bankok feltőkésítése volt, hanem új lakossági és vállalkozói hitelek elindítása a pénzintézeteken keresztül. Az összeget nyolc százalékos kamattal hitelbe kapták a francia bankok.

Az időközben egyesült Caisse d,Epargne és Banque Populaire összesen 7 milliárd euróhoz jutott, a BNP Paribas 7,1 milliárd eurót kapott. A Crédit Agricole-t 3 milliárd euróval, a Société Générale-t pedig 3,2 milliárd euróval segítette ki az állam. A Crédit Mutuel 1,2 milliárd eurós támogatása mellett a francia kormány az európai Dexia megmentésében is részt vett. A Crédit Mutuel már a teljes hitelt visszatérítette, a BNP Paribas pedig a 4,3 milliárd eurós tőkeemelésének köszönhetően októberben 5,1 milliárd eurót visszautal a 7,1 milliárd eurós kölcsönből az államnak, amelyhez a támogatás hét hónapja után 226 millió eurós kamatot is fizet. A bank, amely 2009 első félévét 3,2 milliárd eurós nyereséggel zárta, úgy ítélte meg, hogy a hitelek folyósításához nincs szükség többé állami támogatásra. Az idő előtti visszafizetést Baudouin Prot vezérigazgató azzal magyarázta, hogy a piaci körülmények újra kedvezővé váltak a bankok számára.

Nicolas Sarkozy francia államfő csütörtökön fogadta a nagy francia bankok vezetőit, akik valamennyien elkötelezték magukat arra, hogy bezárják leányvállalataikat azokban az országokban, amelyek szerepelnek a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezetnek (OECD) az adóparadicsomokról készült úgynevezett szürke listáján.

"Ha ezek az országok még 2010 márciusában is rajta lesznek a listán, és időközben nem kötnek pénzügyi együttműködési megállapodást Franciaországgal a megfelelő adóügyi információcseréről, bezárjuk ottani leányvállalatainkat" - mondta a találkozó után a bankvezetők nevében Francois Pérol, a Banque Populaire-Caisse d,Epargne csoport elnöke. Franciaország elsőszámú bankja, a BNP Paribas már hétfőn bejelentette, hogy bezárja fiókjait az adóparadicsomokban, azaz kivonul Panamából és a Bahama-szigetekről.