Vágólapra másolva!
Ben Bernanke, az amerikai központi bank, a Fed elnöke csütörtökön azt sürgette a kongresszusban, hogy a kormány kapjon szélesebb felügyeleti jogköröket a pénzügyi piacok ellenőrzésére. A szövetségi tartalékbank-rendszer elnöke egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson kifejtette: a szigorúbb felügyeletre a mikroszinten nem kezelhető rendszerszintű kockázatok kiszűrése miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Bernanke azt szorgalmazta, hogy a Fed kapjon a jelenleginél szélesebb felügyeleti jogköröket az olyan nagy, befolyásos cégek működésének ellenőrzésére, mint az AIG óriásbiztosító. Emellett javasolta, hogy a törvényhozás hozzon létre egy felügyeleti tanácsot, amely a rendszerszintű kockázatok szempontjából világítaná át a pénzügyi piacokat. Utóbbi tekintetében viszont nem ment olyan messze, mint néhány demokrata képviselő, akik azt követelik, hogy az új testület a nagy pénzintézeteket, köztük a befektetési bankokat is ellenőrizhesse. Bernanke szerint a nagybankok felügyeletére a Fed a legmegfelelőbb intézmény.

A Fed-elnök nem támogatja egy új fogyasztóvédelmi ügynökség létrehozását sem a pénzügyi piacok kockázatainak kivédésére, ahogy ezt az Obama-kormány javasolta, mert az szerinte csökkentené a Fed hatáskörét. Bernanke megerősítette, hogy a recesszió technikailag ugyan lezárulhat, de továbbra is gondot fog jelenteni a lanyha foglalkoztatottság. A gazdaság szerinte jövőre nem fog olyan ütemben növekedni, hogy a munkanélküliség a kívánt tempóban csökkenjen. Azt mondta, hogy 3 százalékos gazdasági növekedés mellett a munkanélküliség arány 9 százalék körüli marad.

A Fed-elnök arról is szólt: bizonyos benne, hogy a központi bank megtalálja majd a kiutat a szokatlan segélyezési programok utáni helyzetből anélkül, hogy elszabadulna az infláció. "Biztosíthatom Önöket, hogy minden eszköz megvan a kiúthoz és az infláció elkerüléséhez" - szögezte le. Egy kérdésre válaszolva kifejtette: nem látja annak közvetlen veszélyét, hogy a dollár elveszítené a legfőbb nemzetközi tartalékvaluta szerepét.