Amerika ellen nagylelkűsködik a Gazprom

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán január 1-től gázt szállít a Gazpromnak egy nyáron kötött szerződés alapján, amely napi 1,5 millió köbméter, és évi nem kevesebb, mint 500 millió köbméter szállítását irányozza elő - jelentették be csütörtökön Bakuban. Az orosz részről a közép-ázsiai országokkal igen nagyvonalúan kötött szerződések mögött az is meghúzódik, hogy az Egyesült Államok és Európa mindent elkövet, hogy éppen ebből a térségből  töltse fel a tervezett Nabucco gázvezetéket.
Vágólapra másolva!

A Vedomosztyi című üzleti lap szerint a Gazprom idén rekordösszeget, több mint 500 milliárd rubelt költ földgáz vásárlására, noha a szerdai igazgatótanácsi ülésen jóváhagyott tervek szerint majdnem felére, 44 milliárd köbméterrel csökkenti a külföldi vásárlást. A válság előtt a Gazprom azért vásárolt földgázt a közeli külföldnek nevezett, volt szovjet köztársaságokban, s ezen belül elsősorban Közép-Ázsiában, mert saját kitermelése elmaradt a vásárlói igényeitől: tavaly 572 milliárd köbmétert adott el, és 549,4 milliárdot termelt ki. Idén az import a szállítókkal szembeni kötelezettségek miatt folytatódott.

Nem ismert, hogy milyen kötelezettségeket vállalt a Gazprom a közép-ázsiai országokkal - Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Kazahsztánnal - szemben, de annyi bizonyos, hogy a gáz importjára fordított rekord összegben éppen erre a három országra jut az oroszlánrész. A tőlük vásárolt gáz átlagos ára ugyanis 271 dollár ezer köbméterenként, ami a tavalyi kétszerese, sőt, a meggyengült rubelben számolva 2,6-szorosa. A Gazprom ugyanakkor az európai ügyfeleknek éves átlagban 285,8 dollárért szállít ezer köbméter földgázt. A Gazprom orosz szállítói jóval olcsóbban adják a gázt a konszernnek: a Lukoil 32, a Rosneft (Rosznyeft) 31 dollárt kap ezer köbméterenként.

A Gazprom a legdrágábban Türkmenisztántól veszi a gázt: a tavalyi 140 dollár után idén 375,5 dollárért ezer köbméterenként. Igaz, az első negyedév végén az orosz fél 90 százalékkal csökkentette az átvételt, majd Türkmenisztán teljesen leállította a szállítást. A legfelső orosz vezetők látogattak el a helyszínre, hogy elfogadtassák a türkmenisztáni vezetéssel: vagy az árat, vagy az átvett mennyiséget kell csökkenteni, de a tárgyalások még javában folynak.

Az orosz részről a közép-ázsiai országokkal igen nagyvonalúan kötött szerződések mögött az is meghúzódik, hogy az Egyesült Államok és Európa mindent elkövet, hogy éppen ebből a térségből töltse fel a tervezett Nabucco gázvezetéket, amely Oroszország elkerülésével szállítana gázt Európának, s amelynek építését Moszkva éppen ezért minden rendelkezésére álló eszközzel szeretne megelőzni.

Közben az európai kereslet és vásárlások csökkenése, egyebek között az import miatt is komoly - mintegy 305 milliárd rubeles - hiányt okoz a Gazprom szerdán elfogadott költségvetésében. A konszern szakemberei a Vedomosztyi szerint most azon töprengenek, mivel tömjék be a lyukat. Szóba került, hogy eladhatnák bizonyos likvid vagyontárgyak részvényeinek egy részét, például a 95,7 százalékban a Gazprom tulajdonában lévő Gazprom Neft (Gazprom Nyeft) papírjait, de Alekszej Miller vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy erről szó sem lehet.

Nem derült viszont egyelőre fény arra, hogyan döntött az igazgató tanács arról, kiró-e bírságot a nyugat-európai partnerekre, amiért azok átvételei jelentős mértékben elmaradtak a szerződésben rögzített minimális mennyiségtől.