Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vártnál gyorsabb ütemű világgazdasági fellendülést helyezett kilátásba, Magyarország számára viszont a tavasszal becsültnél nagyobb visszaesést jósol.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a kilábalás egyértelműen megkezdődött, a globális élénkülést a gyors ázsiai fordulat vezeti. 2010-ben 3,1 százalékos világgazdasági növekedés várható, ami elsősorban a nagy fejlődő országok, mint India és Kína fellendülésének köszönhető. Legutóbbi, áprilisban készített előrejelzésében az IMF jóval kevesebbel, 2,5 százalékos növekedéssel számolt. Ezzel együtt a 2009-re jósolt visszaesés is megváltozott: 1,4 százalékról 1,1 százalékra csökkent. Az IMF szerint a világgazdaság emelkedő pályán van, Franciaország, Németország és Japán pedig hivatalosan már ki is lábalt a recesszióból.

Az euróövezet számára is kellemes hírek érkeztek: az elemzés a korábban becsült 0,3 százalékos csökkenés helyett ugyanekkora növekedését jósol 2010-re. A 2009-es adatok mára kedvezőbbek, mint fél éve tűnt, 4,2 százalékos csökkenést jeleznek a korábbi 4,8 százalék helyett. Németország, a legnagyobb európai nemzetgazdaság jövőre 0,3 százalékkal növekedhet az idei 5,3 százalékos visszaesés után. Franciaországban 0,9 százalékos növekedés várható 2010-ben, az idei visszaesés pedig viszonylag mérsékelt, 2,4 százalékos lehet.

Az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia gazdasága is várhatóan jobban fog teljesíteni a korábbi előrejelzéseknél. Az angol gazdaság eredményei ugyanis már az idei második félévben emelkedhetnek, 2010-ben pedig 0,9 százalékos növekedési ütemet érhet el az idei 4,4 százalékos csökkenés után.

Kelet-Európa is növekedési pályára lép 2010-ben, de az IMF szerint a növekedés üteme a tőkehiány miatt elmarad majd a többi fejlődő térség bővülésétől. A növekedési ütem a régión belül is eltéréseket mutat majd. A Baltikum valószínűleg 2010-ben is recesszióban marad, Lengyelország ellenben 2,2 százalékos növekedésre számíthat.

Magyarországnak semmi jót sem jósolnak

Magyarországnak viszont egyelőre semmi jót nem jósol az IMF elemzése, a 2009 és 2010-es évre is a korábbi prognózisban szereplőnél nagyobb gazdasági visszaesést jelez. Ez a frissített előrejelzés egybevág a magyar kormány várakozásaival is. Az IMF az áprilisban 3,3 százalékra becsülte a magyar GDP idei évi visszaesését, ezt majdnem a duplájára, 6,7 százalékra módosította. A 2010-re vonatkozó becsült érték 0,4 százalékról 0,9 százalékra változott. A budapesti kabinet is a frissebb, kedvezőtlenebb adatokat tartja valószínűnek.

Az inflációs várakozások is rosszabbodtak. Az éves átlagos infláció idén 4,5 százalék, jövőre 4,1 százalék lehet Magyarországon, a tavasszal jósolt 3,8, illetve 2,8 százalék helyett- áll az elemzésben. Javulást egyedül a folyó fizetési mérleg hiányában vehetünk észe: a deficit idén a GDP 2,9 százaléka lehet, szemben az áprilisban jelzett 3,8 százalékkal. 2010-re pedig 3,3 százalékos hiányt vár az IMF a félévvel korábbi 3,4 százalék helyett.