Viszik a nyereséget a tőzsdéről

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 255,2 pontos csökkenéssel, 20 610,14 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 1,22 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint kisebb negatív korrekció várható, miután az amerikai tőzsdeindexek veszteséggel zártak.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatdöntése - amellyel változatlanul hagyta az irányadó kamatot - után megjelent kommentárok az elemző szerint nem adtak egyértelmű iránymutatást. A piaci likviditást biztosító intézkedéseket ugyan továbbra is fenntartja a Fed, a gazdaság recesszióból való kilábalását illetően azonban még nem annyira egyértelmű a kép.

Az elemző szerint a Fed-döntést követően az amerikai piacon megindult profitkivét az európai tőzsdéken is folytatódhat. A nyitásban várható esés azonban akár már nap közben megfordulhat.

A Nikkei, tokiói tőzsdeindex fittyet hányt a világot uraló esésekre és 1,7 százalékkal emelkedett a csütörtöki kereskedésben. A japán exportőrök az erősebb dollár reményében drágultak, míg a befektetők a kedvező gazdasági mutatók hatására lettek bátrabbak. Az emelkedéshez hozzájárult még, hogy Japánban tegnap zárult egy több napból álló ünnep, ami alatt a kereskedés szünetelt, tehát a korábbi emelkedést is be kellett pótolniuk - írja a Marketwatch.

A vezető nyugat-európai részvénypiacok viszont csökkenéssel kezdtek csütörtökön. A londoni FTSE-100 25,38 pontos, a frankfurti DAX-30 31,70 pontos, a párizsi CAC-40 17,02 pontos gyengüléssel nyitott.

A BUX 215,37 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 20 865,34 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.