Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Oszkó: A kórházi pluszpénzt máshonnan kéne elvenni

Vágólapra másolva!
Nem költhet többet az egészségügy a tervezettnél - erősítette meg a pénzügyminiszter a Nap-kelte című televíziós műsorban szerdán. A kórházak ragaszkodnak a pluszpénzhez, ennek jogosságával kapcsolatban viszont kétségek merültek fel. A megállapodás elmaradt a tegnapi egyeztetésen, így közelebb került a sztrájk.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter elmondta: miközben a közintézmények tudomásul vették, hogy a válság idején nem költhetnek többet a tervezettnél, addig a magyar egészségügy több pénzt kíván elkölteni, mint a gazdasági krízist megelőzően.

Mivel az egészségügy a tervezettnél eddig többet költött, költségvetési előirányzata csaknem elfogyott, ezért az év hátralévő részében sokkal kevesebből kell gazdálkodnia - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a kórházakat, "hogy minél több ellátást mutassanak ki (...), és nem alakult ki az az együttműködési légkör, amelyben együtt beszéljük meg, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokból gazdálkodni".

A keddi egyeztetésen azért nem alakult ki párbeszéd, mert a kórházak képviselői ragaszkodtak a 25 milliárd forintos többlettámogatáshoz. A Pénzügyminisztérium a szaktárca által javasolt 4,5 milliárd forintos plusztámogatást támogatja - mondta a miniszter.

"A költségvetésnek nincsenek szabad forrásai, tehát az egészségügynek adott többletpénzt máshonnan kell elvenni" - közölte Oszkó Péter. A tegnapi egyeztetésen a kórházak képviselőit viszont az intézményvezetők nem hatalmazták fel arra, hogy engedjenek, sőt kimondottan ragaszkodtak az eredeti kéréshez.

Megállapodás híján így mégsem vezetik be október 1-jétől a bázisfinanszírozást, már a szerdai kormányülés témái között sem lesz ott ez a kérdés. Egyelőre marad tehát az eddigi, úgynevezett lebegő pontos finanszírozás. Ez gyakorlatilag a teljesítményhez kötődik, de jelenleg egyre csökkenő kvótákat jelent, a modell ellehetetlenülése miatt van szükség a mostani tárgyalásokra.

A kórházak szervezetei jelezték, nekik mindegy, milyen a finanszírozás: több pénzt akarnak. Székely Tamás egészségügy-miniszter megjegyezte, a kórházak nem minden követelése tűnik indokoltnak. Példaként említette, hogy 6 és félmilliárd forintot kérnek járulékmegtakarítás és keresetkiegészítés címén, holott olyan pénzről van szó, amit most már be sem kell fizetniük az államkasszába. Éppen ezért az érdekeltek bevonásával a kormány felállít egy szakbizottságot, amely a jövő hétig megvizsgálja, jogosak-e a követelések.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről