Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pórul járhat a szótlan diákhiteles

Vágólapra másolva!
Sietniük kell a diákhitelre igényt tartó tanulóknak, legkésőbb kedden kell beadni a kérelmet ahhoz, hogy a tanuló számláján október 15-én megjelenjen a kért összeg. A diákhitelrendszer egyébként jól állja a sarat, a válság ellenére a bebukott hitelek aránya csökkent, ezzel együtt a törlesztési szakaszban lévők könnyítést vehetnek igénybe. Fontos, hogy a diákhitellel rendelkező ügyfeleknek minden változást be kell jelenteniük, különben kellemetlen meglepetés érheti őket.
Vágólapra másolva!

Elindult a tanév, ezzel együtt új évad kezdődik a diákhitelezésben is. A kölcsönre igényt tartóknak szeptember 15-ig kell leadniuk igénylésüket, azaz, ma vagy holnap kell beadniuk a kérelmet ahhoz, hogy október 15-ig pénzhez jussanak. Ezt egyébként a nagyobb postahivatalokban, vagy a tíz együttműködő bank kijelölt fiókjaiban egyszerűen, alig fél óra alatt meg lehet tenni, de vinni kell a személyazonosító okmányokat és az adószámot is. Aki kicsúszik a holnapi határidőből, az is hozzájut a igényelt összeghez, csak később.

A diákhitel-szerződéssel már rendelkező tanulóknak is lépniük kell pár napon belül, mert a rendszert működtető Diákhitel Központ (DK) csak a beiratkozott, aktív státusú hallgatóknak utalja a kért összeget. Így minden diákhitelesnek az októberi kifizetés érdekében célszerű szeptember közepéig beiratkozni tanintézetébe.

Fontos tanács!

Ha egy tanulónak bármilyen adata - akár személyes, akár tanulmányi - megváltozott, akkor azt is mielőbb jelentse be, különben pórul járhat: például, ha valaki másik felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait, és ezt nem jelenti be, akkor a korábbi képzés tanulmányi osztálya a Diákhitel Központ kérdésére az illetőt megszűnt hallgatói jogviszonyúnak minősíti. A szabályok szerint pedig emiatt négy hónap múlva törlesztési fázisban kerül az érintett, hiába van tanulói jogviszonya egy másik intézményben - hívta fel a figyelmet Őri András, a Diákhitel Központ szóvivője.

A kölcsönt havi folyósítással, vagy tanulmányi félévenként - a teljes szemeszterre jutó, öthavi diákhitelt - egy összegben lehet felvenni. Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi 15, 21, 25, 30, 40 ezer forintot igényelhetnek, a költségtérítéses képzésben tanuló diákok 50 ezer forintra is igényt tarthatnak, e nagyobb összeg esetén vállalni kell a magasabb - ekkor 8 százalékos - törlesztési hányadot. (Az első két évben a minimálbér, később pedig az átlagjövedelem, vagy a minimálbér 8 százalékát kell visszafizetniük havonta.)

Február közepétől azok, akiknek szülei álláskeresők vagy aki árva, vagy aki félárva és az élő szülője álláskereső, legfeljebb két tanulmányi féléven keresztül államilag támogatott képzésben havi 50 ezer, költségtérítéses képzésben havi 60 ezer forintot igényelhetnek.

Javuló arány, könnyítés az ügyfeleknek

Bár a válság szinte mindenütt mély nyomot hagyott, a diákhitelezésen nem látszik a krízis, sőt fegyelmezetten fizetnek az ügyfelek: a bebukott hitelek aránya, az egy évvel korábbi 3,8 százalékról 2,8 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy az összes törlesztésre kötelezett több mint 107 ezer ügyfél közül alig több mint 3 ezer adós szerződését mondta fel a DK, és adta át a beszedés intézését az APEH-nek az előző tanévben.

Bár javult a bedőlt hitelek aránya, a válság miatt az ügyfelek számára kedvezően változott a korábbi rendszer. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) javaslatára, a rendszer működését szabályozó kormányrendelet júliusi módosítása a legalább harmadik éve törlesztő, időközben nehéz pénzügyi helyzetbe került ügyfeleknek nyújt segítséget azzal, hogy kérésre mérsékelhető a havi törlesztőrészlet összege.

A havi törlesztési kötelezettség a harmadik törlesztési évtől a jövedelemhez igazodik. Összevetik a két évvel korábbi, átlagos havi bruttó jövedelmet a minimálbérrel és a kettő közül a nagyobb összeg jellemzően 6 százalékát kell havonta fizetni. (Az első két törlesztési évben a kötelező havi törlesztés mértéke, a hivatalos minimálbér jellemzően hat százaléka.)

Ha valakinek például 2007-ben kifejezetten jól fizető állása volt, és most nehéz anyagi helyzetbe került, annak problémát jelenthet 2009-ben a törlesztés teljesítése. A 2007-ben havi bruttó 300 ezer forintot kereső ügyfélnek idén 18 ezer forintot kell befizetnie a törlesztési számlára, viszont, ha elvesztette munkahelyét vagy a korábbinál jóval kevesebbet visz haza, akkor ez az összeg komoly megterhelést jelenthet.

Kevesen igényelték a segítséget

Erre nyújthat megoldást, hogy júliustól bárki, aki nem tudja vállalni ezt a kiadást, legfeljebb két éven keresztül csökkentheti a törlesztést, a havonta fizetendő összeg azonban nem lehet kevesebb, mint az előző évben érvényes minimálbér 6 százaléka, jelen esetben a 2008-as esztendő után kalkulált 4140 forint. A kérelmet a Diákhitel Központ minden esetben elfogadja és a vonatkozó kormányrendelet szerint a könnyítést 2011 június végéig kérhetik az ügyfelek.

Eddig összesen 900 adós kért csökkentett törlesztést, ami első látásra nagyon kevésnek tűnik. Őri András azonban elmondta, körülbelül 60-70 ezer ügyfél kérheti egyáltalán a könnyítést, ennyien tartanak a harmadik törlesztési évnél, és 35 ezernél kevesebben vannak, akik nem a minimálbér, hanem a jövedelmük hat százalékát fizetik törlesztésként. Így már nagyobb az arány, de semmiféle gondot nem jelent a rendszerre nézve.

Ez a törlesztési könnyítés erősíti a diákhitelrendszer hosszú távú fenntarthatóságát, és csökkenti az instabilitás kockázatát, hiszen még azok számára is megfizethetővé mérsékli a havi részlet összegét, akik a válság hatására anyagi problémákkal küzdenek. A lehetőséget kihasználó ügyfeleknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a könnyítés miatt növekszik a futamidő, illetve a mérsékelt törlesztőrészlet akár olyan alacsony is lehet, hogy még az adott évben esedékes kamatokat sem fedezi. Ez utóbbi esetben, a rendszeres havi törlesztés ellenére, az év elejéhez képest év végére nőhet az ügyfél tartozása. A DK tapasztalatai szerint kizárólag azok kérik a könnyítést, akiknek valóban szükségük van rá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről