Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Túró Rudi és tőkeinjekció a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Unalmas napot zárt a forint, esett a BUX szerdán, Csányi OTP-részvényeket adott el és a Túró Rudi gyárára hajt, a Raiffeisen és az OTP már csak fiókból ad személyi kölcsönt, elsejétől egyszerűbb lesz üzletet nyitni, 75 milliárdos tőkeinjekciót ad az EKB a bankoknak. Nem áll meg a fogyasztói árak csökkenése, belebukhat a France Telekom vezetése az öngyilkossághullámba - hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországról egyebek mellett állampapír-aukció, az eurózónából beszerzési menedzser indexek, az USA-ból pedig fontos munkaerőpiaci jelzőszámok érkeznek csütörtökön.

A külkereskedelmi termékforgalom január-júliusi részletes adataival és a kormányzati szektor második negyedéves adataival jelentkezik csütörtökön a KSH. A jegybank második negyedéves adatokat közöl a pénzügyi számlákról.

Németországban az augusztusi kiskereskedelmi mutatót publikálnak. Tíz órakor az eurózónás PMI érkezik, később szintén eurózóna munkanélküliségi indikátorát adják közzé.

Délután Amerikában közlik az augusztusi személyes bevételi és kiadási adatokat és a munkanélküli ellátásért jelentkezők számáról is jelentenek. Az augusztusi ingatlanpiaci és építőipari indikátorok is megjelennek csütörtökön.

Unatkozott a forint, esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 99,64 pontos, 0,49 százalékos csökkenéssel, 20 226,28 ponton zárt szerdán.

Unalmas napot zárt a forint, szűk sávban stabilizálódott a 270 forintos euró árfolyam közelében, az eurót szerdán délután hat órakor 269,45 forinton jegyezték, míg előző nap 270,09 forintot ért.

A kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán 2009. október elsejétől egyszerűsödik az üzletnyitás, így például nem kötik működési engedéllyel rendelkező üzlethez a kereskedelmi tevékenységet, hanem a kereskedő maga választhatja meg a kereskedési formát.

Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönt csak saját fiókhálózatában értékesít október elsejétől az OTP Bank és a Raiffeisen Bank, közvetítői partnereiktől nem fogadnak be ilyen hitelt október 1-e után. A Hitel és Lízing Centrum szerint várható, hogy hamarosan mások is ilyen döntést hoznak, mivel az utóbbi időben a többi bank is erősen korlátozta e hitelek jóváhagyását.

Az év végéig a képzéssel kombinált munkahelymegőrző program keretében 30 milliárd forintra pályázhatnak a cégek - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Csányi a Túró Rudira hajt

Két nap alatt összesen 602 ezer OTP-részvényt értékesített a BONITÁS 2002 Zrt., Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója minősített befolyása alatt álló társaság, az üzletek együttes árfolyamértéke meghaladja a 3,2 milliárd forintot. Az MTI úgy tudja, a befolyó pénz egy részéből a Túró Rudit gyártó marcali Danone-üzemet veszik meg.

Szeptemberben is folytatódott a fogyasztói árak nyáron megindult csökkenése az euróövezetben: a megélhetés költségei 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, az Eurostat szerdán közölt előzetes becslése szerint.

A foglalkoztatottak száma a várt 200-210 ezer főnél nagyobb mértékben, 254 ezer fővel csökkent szeptemberben Amerikában. Augusztusban a friss felülvizsgálat szerint 277 ezer fővel apadt a foglalkoztatottak összlétszáma. A GDP-esés viszont lassult.

Enyhe veszteséggel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde vezető indexei. A befektetőket elsősorban az ellentétes előjelű makrogazdasági adatok befolyásolták, így egy ideig az indexek zuhantak, majd a kereskedés végre visszaerősödtek az alig veszteséges szintre.

Elfogadták a bankári prémiumok szabályozásáról kidolgozott javaslatokat a brit nagybankok. Alistair Darling brit pénzügyminiszter szerda esti bejelentése szerint az öt legnagyobb brit bank - az HSBC, a Lloyds-csoport, a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a Standard Chartered - kötelezőnek tekinti saját magára nézve a húsz vezető ipari és felzárkózó hatalom (G20) legutóbbi csúcstalálkozóin kidolgozott szabályozási elveket, amelyeket a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) 2010. január 1-jétől tervez iránymutatóként bevezetni.

75 milliárddal segíti a bankokat az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) több mint 75 milliárd euró értékben kínált fel egyéves futamidejű refinanszírozási hitelt szerdán az euróövezetben működő bankok számára. Az aukcióval az EKB azt igyekszik megelőzni, hogy hitelszűke alakuljon ki az eurót használó uniós tagországokban, amelyek éppen csak megkezdték a kikapaszkodást a válságból.

Szakmai körökből származó információk szerint a Magna elveszíti a Chrysler autó-összeszerelő megrendeléseit, de továbbra is alkatrész beszállító marad.

Elérte a francia telekommunikációs társaság felsővezetését a cég alkalmazottai körében elkövetett öngyilkossági hullám.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről