Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Közzétette negyedéves jelentését a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom közzétette 2009 első félévére vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A közlemény szerint a bevételek 4,5 százalékkal 320,5 milliárd forintra (1104,2 millió euróra) mérséklődtek 2009 első hat hónapjában 2008 azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A bevételcsökkenés oka elsősorban az a Magyar Telekom közleménye szerint, hogy 2008 második negyedévében feloldották a 8,5 milliárd forint vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó elhatárolást. Az elhatárolás feloldása nélkül a bevételek 2,1 százalékkal csökkentek, az alacsonyabb magyarországi hangalapú és vezetékes internet bevételek következtében.

A csökkenést ugyanakkor részben ellensúlyozta a nemzetközi leányvállalatok bevételeinek - a forint gyengüléséből adódó - emelkedése, valamint a mobil internet, rendszerintegrációs és információtechnológiai, adat- és TV-szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

Az EBITDA 9,2 százalékkal 131,1 milliárd forintra csökkent, az EBITDA-ráta pedig 40,9 százalék volt 2009 első félévben.

A társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 16,8 százalékkal, 53,7 milliárd forintról (211,5 millió euróról) 44,7 milliárd forintra (153,9 millió euróra) mérséklődött.

A csökkenéshez az EBITDA mérséklődése mellett hozzájárult a pénzügyi költségek növekedése is, amit részben ellensúlyozott az értékcsökkenési és amortizációs költségek csökkenése, valamint az alacsonyabb nyereségadó 2009 első hat hónapjában.

A nettó pénzügyi költségek a hitelállományt terhelő kamatok növekedése következtében emelkedtek, annak ellenére, hogy az év első negyedévében a forint gyengülése miatti árfolyamveszteségeket a második negyedévben bekövetkező hasonló nagyságrendű nyereség ellensúlyozta. Az értékcsökkenési költségek csökkentek, mivel 2008 során számos eszköz hasznos élettartama meghosszabbításra került.

A nyereségadó az új macedón adórendszer következtében mérséklődött, amelynek értelmében a nettó eredmény osztalékként történő kifizetéséig nem kerülhet sor társasági és halasztott adó elszámolására.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 102,6 milliárd forintról 89,0 milliárd forintra csökkent. Az EBITDA csökkenését, valamint a fizetett kamat és a működő tőke-igény növekedését csak részben ellensúlyozta az alacsonyabb fizetett nyereségadó.

A nettó adósságállomány 289,5 milliárd forintról 311,9 milliárd forintra nőtt 2009 június végére a 2008 június végi szinthez képest. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített aránya) 2009 június végén 35,4 százalék volt.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről