Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Évtizedek óta nem látott csökkenés a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Részvénykibocsátások, csökkenő nyereségek és visszaeső osztalékok - minden együtt van ahhoz, hogy csökkenjenek az amerikai részvénypiaci hozamok. Az osztalékok olyan mértékben zsugorodtak, amire 71 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben több mint 150 amerikai részvénytársaság döntött részvények kibocsátásáról tőkebevonás érdekében, a 82,2 milliárd dolláros kibocsátási értéknél legutóbb a 2000-es évek technológiai boomjakor jegyeztek fel nagyobbat - derül ki a Bloomberg adataiból.

A hírügynökség számításai szerint a részvénytulajdonosok hozama 4,1 százalékkal csökken az idén, márpedig ilyen visszaesésre 5 éve nem volt példa. A hozamok csökkenését a részvénykibocsátásokon túl a nyereségek erőteljes visszaesése és az osztalékok visszafogása is magyarázza.

A részvénykibocsátások a második negyedévben azért futottak fel, mert évtizedek óta nem regisztráltak olyan tőzsdei árfolyamemelkedést, mint az utóbbi hetekben. Az S&P 500-as index vállalatainak profitja mindeközben 46 százalékkal ment le éves alapon, a cégek által kifizetett oszatlékok pedig 23 százalékkal apadtak - ez utóbbinál legutóbb 1938-ban jegyeztek fel nagyobbat, akkor 36 százalékkal nyesték meg az osztalékokat a menedzsmentek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről