Jól zárta a hetet Tokió

Vágólapra másolva!
Emelkedett pénteken zárásra a tokiói tőzsde vezető részvényindexe, miközben a jen árfolyama lefelé mozgott és néhány kedvező helyi gazdasági adat fokozhatta a befektetők kedvét.
Vágólapra másolva!

A lelkesedést pénteken növelhette az is, hogy a jövő hét első három napján nem lesz üzlet a tokiói tőzsdén ünnep miatt, a befektetők csütörtökön térhetnek vissza.

A Nikkei-225 index 8977,37 ponton végzett, azaz csütörtöki záró értékéhez képest 1,69 százalékkal erősödött. Rövid időre a kereskedés során átlépte a 9 ezer pontos értéket is, amilyen magasságban utoljára január elején volt. A tőzsde első szekciójának Topix indexe 846,85 pontos értékkel végzett, ami 1,08 százalékos emelkedésnek felel meg.

Elemzői vélemény szerint egyes vállalati részvények, például a Fujitsu (+15 százalék), a Canon vagy a Mitsubishi azért erősödött, mert a befektetők egyre kevésbé aggódnak az exportkilátások miatt, kapcsolódóan a jen némi gyengüléséhez. Az is kedvezően hathatott, hogy előző nap a japán ipari termelés márciusi alakulásáról a vártnál jóval kedvezőbb adat látott napvilágot: a termelés 1,6 százalékkal növekedett.