Hat éve nem látott drágulás Londonban

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hat év legjobb hónapját zárta áprilisban a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója, azon befektetői reményektől hajtva, hogy a világgazdasági recesszió talán már túljutott mélypontján, óvatosabb londoni elemzők szerint azonban a felfutás lendülete még mindig könnyen megtörhet.
Vágólapra másolva!

A FTSE-100-as az utolsó áprilisi kereskedési napot 4.243,71 ponton zárta, ami 8,1 százalékos egész havi emelkedésnek felelt meg. A fő londoni index 2003 áprilisa óta nem erősödött ennyit egy hónap alatt, és áprilisi záróértéke 20,8 százalékkal haladta meg a március 3-án mért idei eddigi mélypontot.

A nemzetközileg elfogadott tőzsdei meghatározás szerint - amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi - a "bull market", illetve a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző mélypontról vagy csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatosan, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot emelkedik vagy süllyed.

Kulcsszerepben a bankok

Anthony Bolton, a Fidelity International befektetési társaság elnöke az londoni tőzsde áprilisi teljesítményéről a pénteki Financial Timesnak azt mondta: minden tényező együtt van ahhoz, hogy a "bear market" véget érjen. Robert Parkes, az HSBC bankcsoport részvénystratégája úgy fogalmazott: a piacok már nem gondolják azt, hogy "a pénzügyi Armageddon felé tartunk".

Parkes szerint a hangulat javulásának kulcstényezői között vannak a bankok, mivel enyhültek a bankállamosítással, illetve egyes pénzintézetek elbukásával kapcsolatos félelmek. A londoni Cityben azonban nincs mindenki meggyőződve arról, hogy a tőzsdei felfutás tartós és megalapozott.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálatának - Moody's Economy.com - vezető londoni közgazdásza, Zach Witton minap kiadott elemzésben azt írta: jóllehet az európai kontinentális tőzsdék árfolyamait összegző FTSE Eurofirst 300-as mutató március eleje óta szintén hozzávetőleg 20 százalékot erősödött, azonban ennek nincs makrogazdasági megalapozottsága. Az euróövezet, Nagy-Britannia és a többi nagy európai gazdaság egyaránt recesszióban van, és az elsődleges makrogazdasági mutatókból nem sok olyan jelzés szűrhető le, hogy közeleg a fellendülés.

Az elemzés szerint a tőzsdei árfolyam-emelkedéseket olyan hangulati tényezők vezérelték, mint a brit jegybank - a Bank of England - fél százalékos mélységi rekordra süllyesztett alapkamata és a pénzintézet által bejelentett kvantitatív enyhítési kurzus, az euróövezeti jegybank legutóbbi, negyed százalékpontos kamatcsökkentése, szintén mélységi rekordnak számító 1,25 százalékra, valamint a londoni G20-csúcson született döntések a pénzügyi felügyelet erősítéséről és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tőkepótlásáról.

Kifulladás előtt az emelkedés?

A Moody's Economy.com londoni közgazdásza szerint azonban még ha a legújabb vállalati eredmények megfelelnek is a várakozásoknak, vagy akár azoknál jobbak, az árfolyam-emelkedés akkor is jó eséllyel kifullad, ahogy a befektetők ráébrednek a nagy nyugat-európai gazdaságok siralmas állapotára.

Duncan Niederauer, a NYSE Euronext tőzsdecsoport vezérigazgatója a Financial Timesnak már április közepén azt mondta: ha a nyáron újabb piaci fellendülés következik, az lesz a gazdasági kilábalás valódi jele.

Albert Edwards, a Société Générale vezető piaci stratégája minap Londonban kiadott elemzésében azt írta: a jelenlegi piaci "kiugrás" hasonlít azokhoz a felfutásokhoz, amelyek az 1929-1933-as válságidőszakban sokszor előfordultak. Akkoriban a gazdaság stabilizációjának jelei nem egyszer 25 százalékos tőzsdei emelkedéseket hajtottak, ám a derűlátás "aztán rendre elhalt", áll a bankcsoport szakértőjének elemzésében.