Milliós támogatások hercegeknek és multiknak

Vágólapra másolva!
Arisztokraták és multinacionális cégek kapják az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikájából adódó támogatások jelentős részét - írja egy uniós tanulmányra hivatkozva az Euobserver.
Vágólapra másolva!

A 10,4 milliárd eurós támogatást kapó Franciaországban a 130 államban értékesítő baromfimulti, a Doux Group 62 millió eurót kapott Brüsszeltől, és ezzel ez a cég lett a közös agrárpolitika legnagyobb francia haszonélvezője.

Az Egyesült Királyságban a legtöbbet a Nestle és a Tate & Lyle élelmiszeripari csoportok kapták, egyenként 1 millió euró körüli támogatással.

Írországban a fagyasztott áruiról ismert Greencore Group 83 millió euróhoz jutott, az Irish Dairy Board 6,5 millió, a Kerry Ingredients Ireland pedig 5 millió eurót kapott.

Az uniós rendszer nagy támogatói lehetnek a brit arisztokraták is, akik jelentős földbirtokaik miatt szintén sokat kapnak. Az angol királynő 530 ezer eurót kapott 2008-ban, Westminster grófja 540 ezer eurót vihetett haza, Károly herceg pedig 180 ezer közösségi euróval lett gazdagabb.

A rendszer természetesen nem kivételez a kékvérűekkel, amit jól mutat, hogy a Killeagh-ban lakó farmerek, a kevéssé neves családból származó Tom és Aoife Browne összesen 433 ezer eurós csekket kapott Brüsszelből.

Az uniós agrártámogatások átláthatósága sokáig nem volt megoldott, minden tagállam ugyanis maga kezelte ezeket az adatokat - Németország adatvédelmi okokra hivatkozva most sem adta ki a számait, Brüsszel pedig perrel fenyegeti a berlini kormányt, ha ezt a továbbiakban sem pótolja. A lista nyílvánosságra hozatala amúgy egy dán újságírói csoport munkájának az eredménye, akik 2004-ben elérték, hogy Koppenhága hozza nyílvánosságra a haszonélvezők neveit.

A dán ötletet Siim Kallas brüsszeli biztos is támogatta, sőt egyik fő programpontjává emelte annak továbbfejlesztését.